avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale

Buna ziua,va scriu pentru mama mea....mama astazi implineste 55 de ani si 3 luni...are 37 de ani si 4 luni lucrati.Astazi a fost la oficiul de pensii ptr a-si depune dosarul de pensie anticipata si nu a lamurit-o nimeni in legatura cu penalizarea acestei pensii...cineva i-a spus ca e 15%,alticeva ca e 45%....nimeni nimic sigur.Ma intrebam daca puteti dvs sa ne lamuriti in legatura cu aceasta problema.Va multumesc anticipat pt raspunsuri:)
Cel mai recent răspuns: Zamy , utilizator 23:54, 15 Mai 2011
la 38 de ani vechime se poate pensiona anticipat fara penalizare.i-ar mai trebui cateva luni daca mai poate lucra.penalizare e undeva la 45% sau in orice caz f.mult.
Daca aveati realizat un stagiu total de cotizare de 38 ani si 3 luni,fara stagiu asimilat,pensia era anticipata fara penalizare.Aici pensia este anticipata partial.Penalizarea este de 0,75% pe fiecare luna de anticipare.La 5 ani(60) de luni de anticipare(cazul de fata)penalizarea este de 45% pe toata durata celor 60 de luni de anticipare.Daca mai era legea 19/2000 in vigoare,penalizarea ar fi fost de 9%.
Deci nu este penalizarea de 45% in fiecare luna,ci acest procent reprezinta penalizarea pe 60 de luni?De exemplu,daca mama ar lua o pensie lunara de 600 lei,penalizarea la aceasta pensie nu ar fi de 270 de lei,urmand sa ia in mana pe luna respectiva 330 lei?
Pensie calculata 600,la care se aplica penalizarea de 45%(270),in mana pe luna 330 lei.
Ok,am inteles.Va multumesc de raspuns.O zi buna;;)

Alte discuții în legătură

Procent penalizare pensie anticipata Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! As dori sa aflu cu ce procent va fi penalizata la pensie o persoana [b](femeie)[/b] nascuta pe data de [b]04.10.1957[/b] si care are un stagiu de ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? Adina Haiduc Adina Haiduc Buna ziua! As dori sa stiu cand poate iesi la pensie mama mea care e in urmatoarea situatie: - varsta: 54 ani impliniti in Februarie - ani de munca: 32 ani ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala FBI FBI sunt nascuta in 10.09.1956 am vechime in munca 30 de ani si 6 luni doresc sa stiu daca ma pot pensiona anticipat la varsta pe care o am acum (vezi toată discuția)