avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv la nivel national
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv la nivel national

contractul colectiv la nivel national zice in art.43 alin.5:
(5) In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.

deci cu acordul sindicatelor, daca firma nu are sindicat? mai poate pune in aplicare acest lucru? stiu are reprezentanti salariatilor insa in contract nu se specifica decat "cu acordul sindicatelor"?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:54, 18 Februarie 2011
Daca dvs. nu aveti sindicat, nu este vina angajatorului.
In schimb, daca aveti reprezentanti ai salariatilor, acestia se asimileaza cu organizatia sindicala, deci acestia vor fi consultati.
Daca nu sunt nici acestia, neavand cu cine sa se consulte, patronatul va proceda unilateral la aplicarea hotararii de intrerupere temporara a activitatii.
Inexistenta unui partener de dialog nu duce la neaplicarea unei hotarari care tine de menegement.
Daca nu exista sindicat si exista reprezentanti ai salariatilor, atunci cred ca este posibil ca acestia sa-si dea acordul.

Avand in vedere sustinerea Ministerului Muncii ca nu mai exista CCMN , acea prevedere nu mai exista si,prin urmare, nu poate fi aplicata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile de concediu fara plata! oanaelena88 oanaelena88 Buna dimineata! Cum as putea sa procedez in cazul in care am constatat luna aceasta pe fluturas ca am fost trecuta cu 4 zile concediu fara plata, fara ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata MariaRamona MariaRamona Daca un salariat nu este de acord cu CFP, angajatorul il poate trece pe acesta in CFP? Multumesc! (vezi toată discuția)
Concediu fara plata? mparnescu mparnescu Va solicit sprijin in urmatoarea problema: firma la care este angajat sotul meu nu-si mai poate continua activitatea si de trei zile activitatea este ... (vezi toată discuția)