avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legalitatea reducerii programului de lucru 75%
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legalitatea reducerii programului de lucru 75%

Daca societatea nu are contracte in derulare este legala trimiterea in concediu fara plata cate 5 zile pe luna numai a unei parti din personalul societatii (TESA)?
Se poate face sesizare la ITM chiar si in conditiile aprobarii deciziei de catre Consiliul de administratie?
Aceasta trimitere in CFP a unei parti din angajati trebuie raportata undeva (ITM, Agentia de somaj, etc.)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:38, 20 August 2013
Trimiterea in CFP doar in baza deciziei unilaterale a angajatorului este o nelegalitate. Este de notorietate publica ca acordarea CFP-ului se face in baza unei solicitari a angajatului.

O astfel de reglementare - in sensul mentionat de dvs - a existat in fostul CCMN 2007/2010 , si anume:
Art. 43. - (5) In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.

Prin urmare, consider ca daca in ccm aplicabil sau in reg.intern exista o astfel de dispozitie atunci angajatorul poate proceda in sensul mentionat de dvs.
In CCM este prevazut un articol care prevede:

"(1) In cazuri exceptionale, cand din motive tehnice sau din alte motive activitatea a fost intrerupta, prin negociere intre patronat si sindicat, se va stabili modul concret de realizare a prevederii de a ramane la dispozitia societatii, prezenti in incinta acesteia in asteptarea reluarii activitatii sau la domiciliu, de unde sa poata fi contactati de societate.
(2) In cazul in care din motive obiective este necesara intreruperea temporara a activitatii, societatea cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata".

Din cuprinsul acestui articol se poate intelege ca societatea poate trimite angajati acasa dar mi se pare formulat cam ambiguu in sensul ca nu se precizeaza daca toti angajatii pot fi trimisi acasa au numai unii (se poate considera o forma de discriminare, personalul TESA nu beneficiaza de spor de acord, ca in multe alte firme se considera ca TESA sunt cei care nu "muncesc" si sunt niste trantori care stau toata ziua prin birouri, "opinie de director general":-/ ).
Daca angajatul nu este de acord cu trimiterea in CFP chiar daca exista o decizie a CA se poate considera ca incalca prevederile CCM si poate fi sanctionat disciplinar?
Ceea ce vrea angajatorul se poate numai cu acordul sindicatului sau in lipsa acestuia cu acordul salariatului.

Atata timp cat prevederea nu face nicio distinctie se pot trimite o parte din salariati sau toti in CFP, inclusiv cei din TESA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata ContSters174207 ContSters174207 Conform Art. 43 alin. 5 din Contractului Colectiv de Munca Unic la nivel national (2007-2010) angajatorul are dreptul sa isi trimita angajatii in concediu fara ... (vezi toată discuția)
Cfp cu acordul sindicatului dali_c dali_c Buna ziua, In cazul angajatorul trimite salariatii in cfp cu acordul sindicatului conform art.43 din ccm la nivel de unitate valabil, acestia trebuie sa mai ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata diacar diacar Buna ziua. Sotul lucreaza la o firma de constructii, inginer (proiectare si asistenta tehnica). A fost anuntat de catre societate ca in luna ianuaria va fi in ... (vezi toată discuția)