avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... denumire intreprindere individuala conform OUG 44/2008 ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

denumire intreprindere individuala conform OUG 44/2008 si legii 26/ 1990


Notiunea de intreprindere individuala care apare in OUG 44/2008 este noua si nu este cuprinsa in legea 26/1990 art. 30 si 31.

Cred ca trebuie sa se completeze si sa actualizeze legea 26 / 1990. Are elemente unei treceri abrupte de la un sistem economic la altu'.

Dupa 18 ani lucrurile sau asezat economic mai in firescul lor.
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: ConstantinN , utilizator 17:15, 5 August 2009
Daca citim atent :) OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre PFA, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, vom gasi o reglementare in art.41cu referire expresa la Legea nr.26/1990:

Art. 41. - (1) Orice referire continuta in alte acte normative la sintagma "persoana fizica autorizata si/sau asociatie familiala" va fi considerata ca fiind facuta la sintagma "persoana fizica autorizata, intreprindere individuala si/sau intreprindere familiala", dupa caz.
(2) Structura denumirii intreprinderii individuale este aceeasi ca si cea a persoanei fizice autorizate.

(3) Dispozitiile art. 30 si 31 din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator.
Stimata Doamna Florentina,
am cautat in Legea 26/90, republicata,, avand in vedere ca OUG 44/2008. trimite la aceasta.

Am fost la Registrul Comertului, si spun ca denumirea unei I.I. trebuie sa fie obligatoriu [NUME] [INITIALA TATA] [PRENUME1] [PREUME2] I.I, totusi sunt nedumerit deoarece in Legea 26/90 la art 30 specifica firma este "numele"

(1) Firma este numele sau, dupa caz, denumirea sub care un comerciant isi exercita comertul si sub care semneaza.

apoi in aceeasi lege ART. 31 - care reglementeaza denumire persoanei fizice:
(1) Firma unui comerciant, persoana fizica, se compune din numele comerciantului scris in intregime sau din numele si initiala prenumelui acestuia. - legiuitorul pune sau, deci eu inteleg ca am la alegere dintre cele doua. In cazul in care sunt doua prenume ce initiala se alege pentru ca legiuitorul face referire la o initiala a prenumelui (si aici este vorba de initiala prenumelui persoanei si nu a tatatlui).

(2) Nici o mentiune care ar putea induce in eroare asupra naturii sau intinderii comertului ori situatiei comerciantului nu poate fi adaugata firmei. Se vor putea face mentiuni care sa arate mai precis persoana comerciantului sau felul comertului sau. - "se vor putea" dar nu este obligatoriu se arata in textul legii

Din textul legii eu deduc ca o intreprindere individuala se poate chema [NUME] [INITIALA PRENUME] [CUVANT LEGAT DE OBIECTUL DE ACTIVITATE] I.I.

Ce pot sa zic, m-am intors in tara din strainatate si am sperat ca lucrurile s-au schimbat, dar din pacate nu este asa. Am dat la Reg. Com de functionari care mananca in fata ta, care motiveaza - ca, colega te-a trimis sa urci cateva etaje aiurea - ca e noua dehh, ca ei sunt prea putini acuma sa-ti ofere consultanta contra cost - dehh lumea e plecata in vacanta..., ca desi le-am aratat legea cel care a citti paragraful isi spunea poezia si nu ce scria in lege, iar la solicitarea sa-mi arate textul de lege care te obliga la forma sustinuta de ei raspund scurt "este ca noi asa scrie in articol..." desi nu vad sa scrie....

daca ma puteti ajuta cu un sfat legat de aceasta probleme va sunt recunascator,

va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denumire legala i.i. Maria_Minulescu Maria_Minulescu Salut! Mi-am scos o rezervare de denumire pentru o intreprindere individuala. Denumire: Maria Minulescu - Marketer II. Pentru ca Maria Minulescu II, nu era ... (vezi toată discuția)
Infiintare intreprindere individuala darabontcsilla darabontcsilla Buna ziua, as dori sa stiu, daca o intrep. individ. obligatoriuare numele persoanei, care o infiinteaza, sau, poate avea optiuni, ca si o firma tip srl. ... (vezi toată discuția)
Denumire ii Kellynda Kellynda Buna ziua! Intrebarea mea ar fi: Pe langa denumirea Intreprinderii Individuale + numele meu pot alege si un alt nume pentru reclama? (de exemplu ca si la ... (vezi toată discuția)