avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire deces pe RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire deces pe RCA

Buna ziua! Incerc sa va descriu cazul meu pe scurt , cu rugamintea de a ma ajuta cu niste sfaturi. Tatal meu a decedat anul trecut intr-un accident rutier in Ungaria.Se intorcea din Italia si se afla intr-un microbuz transport persoane.La 2,3 zile am fost contactata de o asociatie ( IFRI ) din Italia care s-a oferit sa ma ajute cu despagubirile pe RCA. Avocatul italian (tatal meu avea rezidenta italiana ) mi-a cerut o serie de documente pentru deschiderea procesului la Astra, Rca-ul microbuzului fiind facut la aceasta societate. O doamna de la asociatie tot a tinut legatura cu noi si mi-a spus ca dosarul de dauna se deschide in Italia , pentru ca acolo despagubirile pe RCA sunt mult mai mari, instantele de acolo fiind mai "ingaduitoare" cu familiile victimelor. Pana in momentul de fata nu s-a deschis nici un dosar de dauna in Romania la Astra . Nu prea mi se pare normal ceea ce spun acesti domni de la aceasta asociatie. In primul rand, daca accidentul s-a produs in Ungaria si societatea de asigurari este din Romania se poate deschide un proces in Italia? Doar prin prisma faptului ca avea rezidenta italiana? Si cam despre ce sume vorbim ca si despagubire in Romania? In conditiile in care fratele meu este minor,avocatul ne-a promis ca va obtine cel putin 350.000 Euro pentru mine si fratele meu. La noi sumele sunt mult mai mici...am auzit cazuri de pana in 80.000 euro. Am incercat sa negociez cu avocatul procentul lui din despagubire si a zis ca onorariul lui il plateste tot firma de asigurari pentru "cheltuieli de judecata" . Sincer, am inceput sa-mi pierd increderea in acesti avocati cu asociatia lor cu tot.. Ma poate ajuta cineva sa-mi spuna daca e posibil asa ceva? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 18:11, 2 Martie 2011
Procesul se deschide in tara de rezidenta a decedatului, la firma corespondenta a asiguratorului vinovatului din Romania. Fiind implicate trei tari aici va dati seama ca nu este chiar asa de usor. Circuitul documentelor intre ITALIA , UNGARIA si ROMANIA nu se face chiar atat de usor. Dar eu zic ca totusi sa aveti incredere ca toate se vor termina in favoarea dv. Un pic de "rabdare mai multa"
Buna seara,

Asa cum ati relatat, am inteles faptul ca vinovat de producerea accidentului este soferul microbuzului in care se afla tatal dumneavoastra. Microbuz asigurat RCA la Astra.

A) Daca asa stau lucrurile, din pacate, polita RCA nu isi produce efectele, intrucat exista o relatie contractuala intre tatal dumneavoastra si firma de transport (tatal dumneavoastra platise un bilet de transport).
In consecinta, singura varianta de despagubire in baza unei polite de asigurare poate fi facuta daca exista incheiata o polita facultativa pentru pasagerii microbuzului.

B) Daca am inteles gresit, ne cerem scuze si va rugam sa reveniti cu detalii pentru a va putea raspunde in cunostinta de cauza.

Toate cele bune,

Insurance Claims Advisers
Din cate stiu eu , microbuzul nu era autorizat sa faca transport persoane.. In certificat apare incadrat la autoturism ( 9 locuri ) , exact la limita...Soferul nu elibera bilete,deci nu poate fi vorba despre o relatie contractuala sau polita facultativa.
Asigurare de calatorie exista?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident oanamanea oanamanea Tatal meu a fost accidentat pe trecerea de pietoni si a stat 60 de zile in spital dintre care 30 de zile a stat in coma de gradul3.Are tetrapareza spastica si ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca in caz de deces marag68 marag68 tatal meu a decedat in urma unui accident auto produs in luna martie a acestui an. Masina a fost condusa de unchiul meu si deoarece avea atat rca cat si casco ... (vezi toată discuția)
Despagubire cand esti implicat intr-un eveniment rutier in alta tara anays18 anays18 M-ar interesa sa stiu care este procedura de recuperare a daunei in cazul unui accident de masina, care s-a petrecut in Ungaria,si pentru care nu am fost ... (vezi toată discuția)