avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Diferenta concreta intre Asociatie si Fundatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Diferenta concreta intre Asociatie si Fundatie

Buna ziua.
As dori sa stiu care este diferenta concreta dintre o Fundatie si o Asociatie.
Tot ce stim este ca infiintarea unei Fundatii costa mult mai mult decat infiintarea unei Asociatii.
Asadar ce poate face o Fundatie si nu poate face o Asociatie?
De ce sa ne infiintam o Fundatie daca o Asociatie ne costa mult mai putin?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: nakos30 , utilizator 22:32, 5 Februarie 2011
Buna Ziua,

Va rog sa ma luminati si pe mine un pic.

Pot fonda o fundatie in cazul in care sunt cetatean roman cu resedinta in R.Moldova? Evident ca sediul fundatiei va fi stabilit in Romania.
Sau sunt obligat, in primul rind, sa-mi stabilesc domiciliul in Romania?

Si doi - dupa inregistrarea fundatiei, ca si in cazul asociatiei, pot retrage suma de bani (de 100 salarii minime) de la unitatea bancara si folosi mai departe in scopul prevazut de statut?

Multumesc mult!
Potrivit OG nr.26/2000, fundatia este subiectul de drept infiintat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic intre vii ori pentru cauza de moarte, constituie un patrimoniu afectat, in mod permanent si irevocabil, realizarii unui scop de interes general sau, dupa caz, al unor colectivitati. prin uramre, puteti infiinta o fundatie cu sediul in Romania.

Se pot retrage banii din banca dupa constituirea activului patrimonial initial al fundatiei si inregistrarea fundatiei in Registrul Asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul.
Multumesc mult freeelis.

Am citit legea de vreo do ori deja, si mai am o mica neclaritate, va rog mult - eu ca fondator, sunt obligat sa am resedinta in Romania sau nu?? La moment nu am domiciliu in Romania. Sunt doar cetatean roman cu resedinta in R.Moldova....

Multumesc pt cooperarea D-stra!
Chiar daca nu aveti domiciliul in tara, puteti infiinta o fundatie.
Muna ziua!

Am o nelamurire despre activul patrimonial initial in cazul fundatiilor.
ACIDUTZU a scris:

2 activul patrimonial initial al fundatiei trebuie să includă bunuri în natură sau în numerar, a caror valoare totală să fie de cel puţin 100 de ori salariul minim brut pe economie


Concret ce se poate considera "bunuru in natura"? Intrebarea mea este: daca sunt fondatorul fundatiei si am un apartament in valoare de 40.000-50.000 euro pot folosi imobilul ca activul patrimonial initial?

Multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Patrimoniu fundatie haribu haribu \"Activul patrimonial initial al fundatiei trebuie sa includa bunuri in natura sau in numerar, a caror valoare totala sa fie de cel putin 100 de ori salariul ... (vezi toată discuția)
Fundatie sau asociatie gadeadan gadeadan Care este concret diferenta dintre o fundatie sau asociatie culturala sau care sunt avantajele sau dezavantajele comparativ (vezi toată discuția)
Precizari despre diferenta asociatii si fundatii Alexandraverde Alexandraverde Buna ziua, am mare nevoie sa ma ajutati in privinta unei nelamuriri. Care este diferenta dintre ONG, Asociatie si Fundatie? Va rog mult sa ma ajutati cu un ... (vezi toată discuția)