...felicitari ptr site!!!
Am inceput sa demarez acte ptr infintarea unui ONG, dar am o mica problema? cand trebuie sa angajez cenzor? am fost anuntat ca daca am peste 15 asociati...este nevoie de cenzor, dar in momentul de fata nu am nicio activitate timp de 4 luni...este nevoie sa angajez cenzor? doarece mi sa cerut sa inregistrez in statutul ONG numele cenzorului...sunt obligat sa inregistrez? ...ce fac?
Potrivit OG nr.26/2000, in actul constitutiv al unei asociatii sau fundatii va cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute, componenţa nominală a celor dintâi organe de conducere, administrare şi control ale ONg-ului.
Prin urmare, este obligatoriu sa aveti prevazut numele cenzorului.
Controlul financiar intern al asociaţiei este asigurat de un cenzor.
Pentru asociaţiile cu mai mult de 100 de membri înscrişi până la data întrunirii ultimei adunări generale, controlul financiar intern se exercită de către o comisie de cenzori.
Intre 15 si 100 membrii, da, trebuie cenzor. Insa din cate stiu cenzorul nu mai trebuie sa fie contabil autorizat, conform legislatiei actuale. Singura interdictie este ca nu trebuie sa faca parte din Consiliul Director (tocmai pentru ca are in atributie sa controleze operatiunile economice desfasurate de CD).
Situatia se complica pt. asociatiile cu peste 100 membrii, unde se cere un comitet de cenzori (minim 3), din care cel putin unul trebuie sa fie contabil autorizat. Dar nu este cazul spetei.
Atentie insa la depunerea bilantului contabil - am auzit ca anul acesta s-a schimbat legislatia (desi eu nu am gasit nici o informatie oficiala), si ca acum bilantul s-ar depune trimestrial si nu anual, si de asemenea bilantul contabil trebuie semnat de un expert contabil si nu de presedinte (care putea avea orice calificare), ca pana de curand. Poate ceilalti colegi imi pot confirma sau infirma stirea.
Situaţiile financiare anuale au înscrise clar numele şi prenumele persoanei care le-a întocmit, calitatea acesteia (director economic, contabil-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie, persoană autorizată potrivit legii, membră a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România), precum şi numărul de înregistrare în organismul profesional, dacă este cazul.