avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale neexecutarea unei sentinte !
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

neexecutarea unei sentinte !

va rog sa-mi spuneti care poate fi pedeapsa si temeiul legal pentru neexecutarea unei sentinte judecatoreasti.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:41, 13 Mai 2008
temeiul legal este procedura executarii silite reglementata de Codul de procedura civila potrivit art 371 si urm>
Art. 371-1
Obligatia stabilita prin hotararea unei instante sau printr-un alt titlu se aduce la indeplinire de bunavoie.
In cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se aduce la indeplinire prin executare silita, potrivit dispozitiilor prezentei carti, daca legea nu prevede altfel.
Executarea silita are loc in oricare dintre formele prevazute de lege, simultan sau succesiv, pana la realizarea dreptului recunoscut prin titlu executoriu, achitarea dobanzilor, penalitatilor sau a altor sume, acordate potrivit legii prin acesta, precum si a cheltuielilor de executare.
liby2008 a scris:

va rog sa-mi spuneti care poate fi pedeapsa si temeiul legal pentru neexecutarea unei sentinte judecatoreasti.
va multumesc


In ce materie este vorba ? :-/
De exemplu, Codul muncii prevede :
Art. 277. - Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
Art. 278. - Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind reintegrarea în muncă a unui salariat constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.
este vorba despre o sentinta data in ceea ce priveste stabilirea programului de vizitare a minorului !
Art. 307 din Codul penal - Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului
Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească, spre creştere şi educare, de a împiedica în mod repetat pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vizita minor anditaru anditaru In afara plangerilor penale ce altceva as mai putea sa fac pt.a o lamuri pe mama copilului sa respecte hot.jud.In primul weekend al lunii s-a stabilit prin ... (vezi toată discuția)
Copii, divort, drepturile si obligatiile parintilor Clear Clear Buna ziua, doresc sa aflu un raspuns la urmatoarea situatie: Parinti divortati, 2 copii, mama are custodia copiilor, tatal are drept de vizita 1 data la 2 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!- mama nu vrea sa mai revina cu minorul in tara StefanescuAdrian StefanescuAdrian Curand am dat fostei mele concubine procura pentru fiul nostru minor in varsta de 7 ani pentru a pleca in vizita in Spania doua saptamani, iar ea nu doreste sa ... (vezi toată discuția)