avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de inchiriere

Buna ziua,

Am citit undeva ca exista o lege (sau va exista) care sa permita inregistrarea unui contract de inchiriere direct la Agentia Financiara fara sa fie necesara legalizarea lui la notar. Este adevarat sau nu?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 18:21, 11 Decembrie 2008
Daca vreti sa incheiati un contract de inchiriere nu sunteti obligat sa mergeti la notar.Se poate inregistra la Administratia Financiara pt plata impozitului.
Va rog puteti sa precizati care este legea in care este stipulat acest lucru.

Multumesc
Contractul de inchiriere se incheie sub semnatura privata (fara autentificare la notar) si asta nu de alataieri si nici de poimane ci de pe la 1864 de cand avem Cod civil. Inregistrarea lui la organele fiscale e relativ noua fiind introdusa prin legea 114/1996 legea locuintei.

Art. 21. - Închirierea locuinţelor se face pe baza acordului dintre proprietar şi chiriaş, consemnat prin contract scris, care se va înregistra la organele fiscale teritoriale

Nu as sfatui pe nimeni sa incheie un contract de inchiriere direct pe formularele de 2 bani ale administratiei financiare. Consecintele pot fi dezastruoase. Redactati un contract cu toate clauzele necesare (eventual cu ajutorul unui avocat) si pe acela il iregistrati la administratia financiara.
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2008
romascanu, moderator
In cazul in care nu este inregistrat la administratia financiara, exista vreo sanctiune din punct de vedere civil si nu fiscal?
Daca este incheiat verbal sau prin inscris fara data certa (prin intregistrare la adm. fin. capata data certa; data certa o poate da avocatul, notarul) atunci nu este opozabil cumparatorului el nefiind obligat sa respecte locatiunea.

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare imobil inchiriat aartist aartist In situatia in care vanzatorul vinde un imobil inchiriat (inregistrat/neinregistrat la administratia financiara), cumparatorul necunoscand acest lucru, ... (vezi toată discuția)
Opozabiliatea fata de terti si contractul de inchiriere sub 3 ani Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Ma interesa modul in care putea fi dovedit faptul ca asupra unui imobil exista contracte de inchiriere sub 3 ani si nu prea am gasit mare lucru. ... (vezi toată discuția)
Apartament vandut cu tot cu chiriasi pe cap Randy Randy Buna seara, Am cuparat de curand un apartament prin programul prima casa 3, Proprietara avand chiriasi, mi-a promis ca odata ce se va face tranzactia si ... (vezi toată discuția)