Buna dimineata
am lucrat in perioada februarie 2009-octombrie 2010 la o firma particulara, care incepand din ianuarie 2010 nu a mai platit contributia pentru somaj angajatilor, iar din luna decembrie 2010 este in faliment . Din octombrie 2010 lucrez la o alta firma care acum este in situatia de a-si inchide activitatea. Intrebarea mea este daca am dreptul la ajutor de somaj, dat fiind faptul ca firma la care am lucrat anterior nu a platit darile catre stat ? multumesc f mult pentru un raspuns autorizat.
Buna ziua! Eu stiu ca se poate beneficia de somaj daca in ultimele 24 de luni avem 12 luni lucrate, nu tb sa fie la acelasi angajator sau sa nu fie pauza intre ele. In situatia dvs va incadrati.
1. Pentru a beneficia de somaj trebuie ca in ultimele 24 de luni sa aveti 12 luni cotizate la somaj.
2. Daca angajatorul nu a platit contributiile la somaj asta constituie infractiune, asa cum spune Legea 76/2002: Art. 111. - Încălcarea de către angajator a obligaţiilor prevăzute la art. 26 alin. (1) şi la art. 27, constând în sustragerea de la obligaţia privind plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă. Art. 112. - Reţinerea de către angajator de la salariaţi a contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor pentru şomaj şi nevirarea acestora în termen de 15 zile în conturile stabilite potrivit reglementărilor în vigoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.
3. Tot Legea 76/2002 mai spune: Art.34...
(2) Constituie stagiu de cotizare şi perioadele în care angajatorul nu a plãtit contribuţia la bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi se aflã în procedurã de executare silitã, reorganizare judiciarã, faliment, închidere operaţionalã, dizolvare, lichidare, administrare specialã sau nu şi-a achitat contribuţiile datoritã unor situaţii de forţã majorã.
4. Asadar aveti sanse sa beneficiati de indemnizatie pentru somaj.