avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Imi pot plati singura contributia la somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Imi pot plati singura contributia la somaj?

Buna ziua, am lucrat la o firma 12 luni iar inainte de aceasta periaoda am fost 12 luni in concediul fara plata reprezentand cel de-al 3-lea an crestere copil iar acum firma s-a inchis iar eu trebuie sa intru in somaj insa firma nu a platit cotizatiile la somaj decat pentru 5 luni.intrebarea mea este daca i-mi pot plati singura cotizatia si daca da unde avand in vedere ca firma are sediul la prahova iar punct de lucru in bucuresti? si inca o intrebare : certificatul de casatorie care este necesar la depunererea dosarului pentru somaj este la tribunal deoarece sunt in divort,cum se procedeaza in acest caz.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:49, 2 Martie 2011
1. Daca firma s-a inchis datorita insolventei sau falimentului sau reorganizarii veti primi indemnizatie de somaj si daca nu a platit contributiile la somaj.
2. Puteti plati dvs. daca firma va da un ordin de plata pe care scrie, la explicatii, "contributie somaj pe lunile..., pentru dna... CNP...).
3. Certificatul de casatorie nu trebuia depus in original la instanta de judecata ci in copie. Poate aveti o copie acasa, sa o duceti la Somaj.
4. Certificatul de casatorie este necesar la Somaj numai daca v-ati schimbat numele prin casatorie.
In primul rand multumesc pentru raspuns iar in al doilea rand vreau sa precizez ca firma inca nu a declarat falimentul sau orice alt fel de caz , are oricum datorii foarte mari fata de furnizori si fata de stat am inteles ca are contul blocat de catre cei de la fisc.
Buna ziua,revin din nou,am vorbit cu contabila firmei si nu vrea sa ma ajute spunand ca nu se poate plati contributia la somaj doar pentru anumiti angajati .Eu vreau sa rezolv aceasta problema si din aceasta cauza as dori sa va intreb :daca firma la care am lucrat este din campina cu punct de lucru in bucuresti merg cu acel ordin de plata facut de catre firma pentru mine ca angajat sa platesc la campina?Va multumesc anticipat!
1. Legea 76/2002 spune:
Art.34...
(2) Constituie stagiu de cotizare şi perioadele în care angajatorul nu a plãtit contribuţia la bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi se aflã în procedurã de executare silitã, reorganizare judiciarã, faliment, închidere operaţionalã, dizolvare, lichidare, administrare specialã sau nu şi-a achitat contribuţiile datoritã unor situaţii de forţã majorã.
2. Vedeti poate angajatorul se incadreaza intr-una din situatiile de mai sus si veti beneficia de indemnizatie desomaj.
3. S-ar putea sa aiba dreptate contabila dar e de datoria ei sa gaseasca o modalitate sa va ajute.
4. Tot Legea 76/2002 spune:
Art. 111. - Încălcarea de către angajator a obligaţiilor prevăzute la art. 26 alin. (1) şi la art. 27, constând în sustragerea de la obligaţia privind plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.
Art. 112. - Reţinerea de către angajator de la salariaţi a contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor pentru şomaj şi nevirarea acestora în termen de 15 zile în conturile stabilite potrivit reglementărilor în vigoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.
5. Asa ca rugati contabila si pe angajator sa va ajute altfel ii veti da in judecata si le veti cere sa va plat4easca ei somajul si alte despagubiri.
6. In legatura cu locul unde platiti nu stiu sa va spun. Tot contabila stie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj Adriana45 Adriana45 Buna dimineata am lucrat in perioada februarie 2009-octombrie 2010 la o firma particulara, care incepand din ianuarie 2010 nu a mai platit contributia pentru ... (vezi toată discuția)
Societate in faliment,angajati in somaj!!!!!!! ancaalina ancaalina Buna ziua,va rog sa-mi spuneti ce trbuie sa fac eu ca angajator(am inchis activitatea de 30 zile si am datorii la buget aferent lunilor mai si iunie ac ... (vezi toată discuția)
Demis...si fara somaj? artist.romania artist.romania Am o firma si din cauza problemelor financiare trebuie sa desfiintez un post. Intrebarea este- daca angajatul respectiv solicita somaj in conditiile in care ... (vezi toată discuția)