avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demis...si fara somaj?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demis...si fara somaj?

Am o firma si din cauza problemelor financiare trebuie sa desfiintez un post. Intrebarea este- daca angajatul respectiv solicita somaj in conditiile in care angajatorul are datorii la bugetul de stat... poate primi ajutorul de somaj...daca nu ce implica aceasta. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: miron marius sorin , utilizator 10:32, 11 Martie 2009
Primirea indemnizatiei de somaj de catre un fost angajat nu este conditionata de stabilitatea financiara a firmei . Somerul provenit din cadrul unei societati cu datorii la stat primeste indemnizatia de somaj daca indeplineste conditiile legale pentru a intra in somaj - stagiu de cotizare de minim un an , sa fie concediat , sa nu aiba alte surse de venit , etc.
Potrivit Legii nr. 201/2008, constituie infractiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă "fapta persoanei de a nu declara şi de a nu vira contribuţia de asigurări sociale datorată de angajat, la bugetul asigurărilor sociale de stat, astfel încât să nu se poată vira contribuţia la fondurile de pensii administrate privat".
Neplata contributiei la fondul de somaj poate fi incadrata si ea, lejer, la evaziune fiscala.

Eu as merge pe varianta contrara celei expuse de Sorin Susca, argumentand astfel: Textul legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor de somaj care spune la art.art. 37. -" (1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au platit contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte." Atata timp cat angajatului i-au fost retinute contributiile pe statul de plata se poate considera ca angajatul si-a indeplinit obligatia de plata. Art. 27. -" (1) Angajatorii au obligatia de a retine si de a vira lunar contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, a carei cota se aplica asupra bazei lunare de calcul, reprezentata de venitul brut realizat lunar, in situatia persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevazute la art. 19."

Primul pas ar fi acela de-a se face toate presiunile asupra angajatorului pentru a se plati aceste cotizatii mergandu-se inclusiv pana la demararea procedurii de insolventa. Insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile.
Pentru mai multe detalii vedeti legea 85/2006(Procedura insolventei)
Perioada lucrata la un angjator cu datorii la bugetul de stat ( asigurari sociale ) constituie stagiu de cotizare pentru somaj ( si persoana beneficiaza de ajutor de somaj ) daca firma se afla in situatiile speciale prevazute de legea 76 /2002 ( faliment , executare silita , reorganizare , etc ) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Țepuit de angajatori - plată discontinuă contribuții sociale, soluții pentru completarea perioadelor neacoperite geopetrache geopetrache Buna ziua. La intocmirea actelor de somaj am constatat ca, desi cartea de munca este completata corespunzator, angajatorii mei nu au platit contributiile ... (vezi toată discuția)
Neplata somajului de catre angajator PYZY PYZY Ce se poate face in cazul cand un salariat este concediat,cu drept de somaj,dar angajatorul nu si-a platit contributiile la somaj si sanatate pana in momentul ... (vezi toată discuția)
Contributia pentru salarii neplatita Ellena21 Ellena21 Am aflat recent ca angajatorul meu nu a platit de vreun an de zile contributia la bugetul de stat. Concret, cum sunt afectata de acest lucru?Multumesc ... (vezi toată discuția)