Incepand cu 17 februarie 2010 ,societatea la care lucram a intrat intr-un proces de conservare ,iar noi,salariatii,am fost trimisi in somaj. Am mers impreuna cu colegii sa depunem actele pentru somaj , dar surpriza !!!
Cu toate ca eram angajati de pe data de 15.08.2002 pana pe 17.02.2010 ,in urma calculului facut de cei de la Somaj a reiesit ca avem doar 5 ani in care am contribuit la somaj.Am cerut explicatii ,dar nu ni s-au dat.Am contactat-o pe doamna de la personal de la fabrica si ne-a spus ca nu au fost duse declaratiile de somaj la Fortele de Munca in perioada 2002-2005,scuzandu-se ca ea nu era angajata in acea perioada , aruncand vina pe altcineva . Mentionez ca majoritatea din fabrica suntem in aceasta situatie.Am gasit cativa fluturasi din acea perioada , iar cotizatiile la somaj si asigurarile sociale ne-au fost retinute din salariu.Ce putem face???Multumesc anticipat.
Legea 76/2002
Art.34 (2) Constituie stagiu de cotizare şi perioadele în care angajatorul nu a plătit contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se află în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţională, dizolvare, lichidare, administrare specială sau nu şi-a achitat contribuţiile datorită unor situaţii de forţă majoră.
Daca unitatea se afla in situati art.34(2) beneficiati de somaj.
Daca nu, cred ca va trebui sa actionati angajatorul in judecata si chiar sa faceti plangere penala pentru deturnare de fonduri (retinerea si nevirarea contributiei individuale).
Si AJOFM are o mare parte de vina pentru lipsa unui control si a unor masuri legale de recuperare a sumelor restante.
Art. 111. - Încălcarea de către angajator a obligaţiilor prevăzute la art. 26 alin. (1) şi la art. 27, constând în sustragerea de la obligaţia privind plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.
Art. 112. - Reţinerea de către angajator de la salariaţi a contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor pentru şomaj şi nevirarea acestora în termen de 15 zile în conturile stabilite potrivit reglementărilor în vigoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.
Art. 119. - (1) Litigiile rezultate ca urmare a aplicării prevederilor prezentei legi se soluţionează de către instanţele judecătoreşti competente, potrivit legii.
(2) Litigiile privind stabilirea şi plata indemnizaţiei de şomaj se soluţionează în regim de urgenţă, potrivit normelor procedurale prevăzute pentru conflictele de drepturi, chiar dacă prin lege specială se prevede altfel.
Vedeti si Casa de pensii cum stati cu contributiile.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Contributie somaj
serby68
buna ziua
cum se poate afla daca fostul tau angajatorul a virat contributiile pentru somaj, sanatate etc; ce se poate face daca constati ca aceste contributii ... (vezi toată discuția)
Somaj
Adriana45
Buna dimineata
am lucrat in perioada februarie 2009-octombrie 2010 la o firma particulara, care incepand din ianuarie 2010 nu a mai platit contributia pentru ... (vezi toată discuția)