In urma cu ceva timp mergeam pe strada cand un anumit individ s-a dat la mine in sensul ca mi s-a adresat nepoliticos m-a luat in brate i-am cerut sa ma lase in pace dupa care mi-am vazut de drum fara sa ii dau importanta(pe acesta persoana o cunosc din vedere fiind din acelasi oras ca si mine un oras foarte mic).Prietenul meu a aflat cele intamplate de la cineva care ne cunostea si vazuse acest incident.Acesta a reactionat intrun mod foarte violent.Acel baiat a facut plangere la politie spunand ca l-am amenintat ceea ce nu este adevarat iar cei de la politie mau chemat sa dau declaratie.Leam spus ce sa intamplat si ca nu eu i-am spus si nu l-am pus pe prietenul meu sa il bata pe acel baiat.Acestia au facut ceva presiuni aspura mea in sensul sa spun ca eu i-am spus si l-am pus sa se bata ca nu se intampla nimic ceea ce nu mi sa parut in regula dupa care mi-au spus ca ma banuie de instigare.Am declarat insa ca nu i-am spus nimic si nu l-am pus pe prietenul meu sa il bata pe acel baiat.Pot fi acuzata de instigare avand in vedere ca prietenul meu a declarat ca nu l-am pus eu sa il bata pe respectiv?
Orice lucru de care ari putea fi acuzata trebuie dovedit.Se poate prezuma ca dvs. l-ati instigat, insa acest fapt ar trebui demonstrat.Prietenul dvs. este pus intr-o situatie si mai delicata, intrucat, pentru a va proteja pe dvs. ar trebui sa dezvaluie sursa informatiei, lucru ce ar presupune sa devzaluie identitatea persoanei de la care a auzit.In acest caz acea persoana ar putea fi considerata la randul ei instigator.Totodata, victima( si cel care v-a deranjat), sustinand ca l-ati amenintat, ar trebui sa demonstreze acest lucru).
Asa fiind, prietenul dvs. mai trebuie sa reflecteze in privinta declaratiei pe care a a dat-o, iar dvs. trebuie sa stiti ca si instigatorul se pedepseste cu aceeasi pedeapsa prevazuta de lege pentru autor, tinandu-se cont totusi de aportul adus la activitatea infractionala.Cred ca un avocat v-ar putea scoate din aceasta incurcatura, sau, poate il convingeti pe cel vatamat sa isi retraga plangerea sau se impace cu faptuitorul, in cazul in care acest lucru este posibil .Posibil ar fi in cazul in care vatamarile sale nu au condus la peste 60 de zile de ingrijiri medicale.
Dar acea persoana care i-a spus poate fi cercetata pt instigare?Eu stiam ca instigarea e atunci cand pui pe cineva sa faca ceva nu cand doar ii spun ceva ce ai vazut...
Asa este, precum spuneti.Insa in teroria dreptului penal exista mai m ulte forme de instigare, printre care se regaseste si acea forma de instigare insidioasa( ascunsa), prin care instigatorul nu este chiar explicit, insa el urmareste sa instige.
Cu siguranta insa nu este vorba despre asa ceva, iar daca ar fi, ar trebui si demonstrat,ceea ce v-am spus mai sus este doar de dragul discutiei.