Imobilul in care locuiesc eu are in total 12 apartamente, cate 6 apartamente pe cate o scara, deci pe 2 scari, fiind situat in sectorul 3 din Bucuresti. La momentul de fata TOTI cei 12 utilizam aceasi instalatie de gaze naturale, printr-un singur bransament dar cu un singur contor. Deoarece nu exista asociatie de proprietari, factura de gaze naturale de la DistriGaz Sud vine pe numele proprietarului de la ap.9 . Titularul de contract imparte factura la numarul de persoane din cele 12 apartamente , dar neexistand nici o conventie / intelegere / contract intre noi si titularul de contract ; ci este la mica intelegere . Gazele au fost trase in acest imobil in anul 1982: 8 apartamente erau proprietate personala si 4 erau la ICRAL (ICRAL-ul necontribuind financiar la tragerea gazelor); drept urmare, din spusele vecinlor, doar cei 8 au participat financiar la tragerea gazelor in imobil; deci, doar cei 8 sunt investitorii initiali ai instalatiei de gaze, chiar daca , la aceasta instalatie am fost racordati toti cei 12 ! Nici un apartament nu este contorizat pe bucatarii, iar caldura ne este furnizata de o centrala de bloc, proprietatea celor 12 .
Apartamenutl meu a fost cumparat de catre fostii proprietari, de la ICRAL, deci eu acum nu fac parte din cei 8 investitori initiali. Datorita neintelegerilor aparute intre noi si vecini (noi suntem proprietari din oct 2010 !) pentru ca nu suntem de acord cum se fac calculele in acest imobil, in lipsa unei asociatii de proprietari, dorim sa ne separam , prin renuntarea la instalatia comuna si facerea unei instalatii proprii de gaze ca sa ne putem pune o centrala de apartament. Distrigaz ne-a cerut acordul investitorilor initiali ! Bine inteles ca vecinii nu vor sa auda asa ceva... mai mult ne ascund faptul cum proprietarul ap. 9 a devenit titular de contract de gaze , sau cat i-a costat pe cei 8 aducera gazului in imobil in anul 1982, plus ca i-am intrebat daca au cu ce dovedi faptul ca au investit... se pare ca nu au nici un act prin care sa demonstreze ca ei sunt investitorii. Stiu de la cel mai vechi proprietar (o doamna de 88 de ani) ca, cel care a adus gazul in acest imobil, pe numele lui , a decedat acum vre-o 10 ani, si ca ei, restul de 7 i-au dat aceluia banii, dar nu au primit nici o chitanta in schimb, ca dovada a participarii la investitia initiala.
Acum intrebarea mea este, pentru ca distrigaz cere acordul investitorului sau investitorilor initiali, pe cine trebuie sa despagubesc eu ??!?! O persoana decedata se poate despagubii ? Daca restul de 7 nu au cu ce dovedii, cu acte , ca au participat la investitie, totusi ar trebuii sa-i despagubesc si pe ei ???!?! EU, IN MOMENTUL DE FATA, NU STIU PE CINE TREBUIE SA DESPAGUBESC !!
Eu acum vreau sa-i dau in judecata pentru abuz de drept dar nu stiu pe cine: pe actualul titular de contract sau pe cei 8 care pretind ca sunt investitori initiali dar care nu au acte doveditoare ?
La distrigaz am depus o declaratie notariala pe propria raspundere cum ca sunt de acord sa-i despagubesc pe investitorul/investitorii initiali, dar, nu mi-a fost luata in seama aceast adeclaratie, disrigaz insistand asupra aducerii acordului investitorilor initiali ..!! Cu toate ca le-am spus ca art 85 din legea gazelor prevede acest lucru, ei totusi nu au fost de acord .
Si totusi nu inteleg de ce distrigaz solicita sa aduc acest acord, atat timp cat eu sunt deja consumator de gaze, utilizez in momentul de fata instalatia comuna, si vreau doar sa-mi contorizez consumul .
Cum as putea sa rezolv aceasta problema ? Macar o ideee despre ce trebuie sa fac...
Cel mai bine ar fi sa-i chemati in judecata pe toti vecinii care trebuie sa-si dea acordul , pentru abuz de drept iar sentinta sa tina loc de acord.Daca cer justa despagubire in schimbul acordului nu au decat sa faca dovada costului instalatiei de gaze si cine a suportat aceste costuri( avand in vedere ca nu se pot folosi decat inscrisuri - facturi si contracte nu cred ca pot dovedi pretul instalatiei decat printr-o expertiza) .
Mai intai notificatii prin executor judecatoresc, sa-si exprime acordul comunicandu-le data cand sa se prezinte la notar
Va multumesc pentru aces rapsuns clar si la obiect. As vrea sa va mai intreb daca, un avocat poate trimite acele notificari prin care sa le cerem acordul comunicandu-le data prezentarii la notar . Un executor judecatoresc e mai tare, sa zic asa, ca un avocat ? Adica vecinii se vor speria de executorul judecatoresc mai mult decat de avocat ?
Inainte de3 a porni pe drumul judecatii, cereti informatii de la A.N.R.E--este agentia de reglementare a energiei electrice si a gazelor naturale.Explicati situatia,aveti adresa pe anre.ro-trimiteti un e-mail, va vor explica cum se face si in ce conditii se poate face separarea.Dupa aceea , vedeti ce mai faceti.
Va multumesc pentru aces rapsuns clar si la obiect. As vrea sa va mai intreb daca, un avocat poate trimite acele notificari prin care sa le cerem acordul comunicandu-le data prezentarii la notar . Un executor judecatoresc e mai tare, sa zic asa, ca un avocat ? Adica vecinii se vor speria de executorul judecatoresc mai mult decat de avocat ?
Aici nu e vorba de speriat. Le aduceti la cunostinta ce doriti de la ei si ii anuntati ca daca situatia nu se rezolva pe cale amiabila, intetionati sa-i actionati in judecata. Notificarile si dovada comunicarii lor ii pune in intarziere. Desigur pot fi trimise si de un avocat.