avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament si cont bancar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament si cont bancar

Buna seara,
Sunt casatorit si vreau si am deschis un cont pe numele mamei mele la bursa de valori bucuresti si de asemenea am deschis un cont bancar tot pe numele mamei din care se varsa in contul de bursa banii necesari achizitionarii de actiuni. Sunt imputernicit cu drepturi depline atat pe contul de bursa cat si pe contul bancar, dar as vrea sa ma protejez si de fratele meu in cazul in care mama ar deceda. Ce act ar trebui sa fac cu mama (cu doi martori ma gandesc) in care sa specific ca banii bagati in cont si cei de acum si cei viitori sunt ai mei si nu are dreptul fratele la mostenire asupra lor.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: mlaap , utilizator 23:24, 21 Februarie 2011
Orice act ati face si cu oricati martori, faceti degeaba.
De ce v-a fost frica nu scapati. Ati deschis contul la bursa pe numele mamei sa va eschivati de un eventual divort/partaj, dar asa ii dati sansa fratelui sa va ia banii. El este mostenitor rezervatar si poate ataca orice act, dupa decesul mamei.
asa este? Bun si atunci ce pot face sa ma protejez in ambele variante; intr-adevar vreau sa ma protejezde un eventual partaj, dar daca am un act intocmit cu mama in care prcizez ca toti banii din cont sunt ai mei, nu se tine cont la decesul mamei si chiar daca l-ar ataca fratele nu se poate sa demonstrez ca fiind banii mei nu are dreptul la ei? Trebuie totusi sa existe o solutie,, o varianta, nu?
E un cerc vicios.
Faceti act cu mama ca sunt banii dvs. si are drept la ei sotia:)
Lasati banii pe numele mamei, are drept la ei fratele:)

Oricum, mai degraba ar gasi fratele urma banilor decat sotia*, asa ca va recomand sa faceti un contract de imprumut cu mama, dvs. ca imprumutator. Asa puteti justifica faptul ca suma face parte din pasivul masei succesorale, si mai intai se platesc datoriile mostenirii, adica va veti recupera banii.

*Iar daca simtiti ca se apropie un divort, daca se va intampla inainte de decesul mamei, e simplu. Daca se va intampla dupa decesul mamei...eh, mai riscati si dvs., asa e mai palpitanta viata:)
Va recomand ca, in cazul in care castigati mai mult decat sotia, in prezent si in viitor, pastrati toate dovezile acestor castiguri. Daca la partaj veti avea un avocat putin mai destept, aveti sansa sa va pastrati (aproape) toti banii.
Succes!
Buna seara,

Multumesc de sfaturi, am sa incerc sa gasesc o cale, e greu intre doua rele sa o alegi pe una; inca odata multumesc pentru timpul acordat; as spera sa nu fie nevoie de act ci doar preventiv sa il fac.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie sau contract de vanzare cumparare? vio_popescu vio_popescu Buna ziua, Sotia mea are o situatie juridica de rezolvat si as dori sa va cer parerea, in numele ei: Parintii sotiei sunt proprietarii unui apartament, ... (vezi toată discuția)
Partaj cosmin311 cosmin311 Mama a divortat de tata acum 15 ani din cauza lui dar mai locuiesc impreuna si cand au divortat tata nu a mai cerut partajul.Din cauza situatiei financiare ... (vezi toată discuția)
Act vanzare cumparare la un apartament luat cu 5 % tva remuss25 remuss25 buna ziua, acum 3 ani am cumparat un apartament pe numele lui mama cu tva 5 % de la dezvoltator si as dori ca acum sa il trec pe numele meu , acum cand fac ... (vezi toată discuția)