avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... cerere de dechidere a procedurii
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

cerere de dechidere a procedurii

In anul 2007 SC ZM SRL a incheiat cu SC CR SRL un contract de vanzare - cumparare comerciala.
In baza acestuii contract SC CR SRL a emis o factura fiscala, neachitata pana in prezent de SC ZM SRL.
In contractul comercial dintre cele 2 societati a fost inserata urmatoarea clauza compromisorie :" in cazul in care rezolvarea neintelegerilor nu este posibila pe cale amiabila, ele vor foi supuse spre solutionare Comisiei de Arbitraj comercial de pe langa Camera de Comert si Industrie ..."
Fara a incerca sa solutioneze litigiul la instanta de arbitraj, SC CR SRL a introdus in 2008 o cerere de deschidere a procedurii insolventei impotriva SC ZM SRL.

Intrebare:
1. ce valoare mai are in acest caz clauza din contractul incheiat intre cele 2 societati?
2. poate debitoarea sa invoce vreo exceptie in contestatia pe care o va formula in cauza si in ce masura este admisibila?


Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2008
iq_alias, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ileana Schwarz , Avocat 01:27, 4 Martie 2009
Ce suma a ramas de platit? De ce nu corespunde soldul dvs cu al lor?
Nu s-a deschis inca procedura insolventei, de vreme ce sunteti in termen pentru a face contestatie.
a ramas de platit cca. 130.000 si nu corespunde cu 11.000. i-am dat B.O pe care el l-a girat mai departe la o alta soietate si care s-a decontat la mine pe extras arata ca s-a decontat la aceea firma dar asta se va dovedi in instanta probabil.
teermenul de 10 zile a trecut fara sa fac contestatie din diverse motive.
as vrea un raspuns clar daca se poate .....atat timp cat eu ii platesc din soldul ramas si mai platesc si alti furnizori poate sa inceapa procedura insolventei?????
o alta varianta ar mai fi ca am un litigiu cu o alta firma de unde am de recuperat 160.000 si i-am propus sa fac cesiune de creanta chiar daca dau 160.000 pt 140.000 in cazul asta scap de 2 procese dintr-un foc.
cum ar treb sa procedez sa fie bine pt mine??treb sa fac acel contract de cesiune de creanta prn notariat sau nu este necesar ???va rog la unraspuns clar si urgent!!
multumesc
Ultima modificare: Luni, 1 Decembrie 2008
ektcib, utilizator
Prin Sentinta comerciala nr. 258/F/10.05.2007 Tribunalul Bihor prin judecator-sindic in temeiul art.33 alin.6 din Legea 85/2006 a dispus deschiderea procedurii insolventei impotriva debitoarei S.C. A.N.I. S.R.L., a numit administrator judiciar pe R.I., a dispus notificarea procedurii debitorului in temeiul art.61 din Legea insolventei si a fixat termene limita pentru depunerea si verificarea creantelor, pentru intocmirea, afisarea si comunicarea tabelului preliminar al creantelor, pentru solutionarea eventualelor contestatii si pentru afisarea tabelului definitiv al creantelor.
De asemenea a fixat data sedintei adunarii creditorilor la sediul debitoarei, unde au fost convocati creditorii si au dispus deschiderea de catre debitoare a unui cont bancar la Banca Transilvania din care sa fie suportate cheltuielile aferente procedurii, iar in caz de neconformare in termen de 2 zile de la notificarea deschiderii procedurii, contul urmand sa fie deschis de catre administratorul judiciar.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs debitoarea, solicitand modificarea ei in sensul respingerii ca inadmisibila a cererii de deschidere a procedurii, fiind invocate prevederile art.304 pct.9 Cod procedura civila.
In motivarea recursului sau, debitoarea arata ca in ce o priveste nu sunt intrunite conditiile legale pentru deschiderea procedurii, neaflandu-se in incetarea de plati pe o perioada de cel putin 30 de zile , iar creanta creditoarei nu are caracter cert , lichid si exigibil. Mai arata ca in prezent nu datoreaza nici o suma de bani creditoarei, intrucat a platit integral creanta, o parte inainte de deschiderea procedurii, iar diferenta dupa deschiderea procedurii.
Intimatii nu formulat intampinare.
Verificand sentinta recurata prin prisma motivelor de recurs invocate si din oficiu conform art.304 raportat la art.3041 si 306 Cod procedura civila pe baza materialului si lucrarilor dosarului se constata ca aceasta este temeinca si legala.
Potrivit art.33 (6) in temeiul caruia in speta s-a deschis procedura insolventei, “daca debitorul nu contesta, in termenul prevazut la alin.2 (10 zile de la primirea copiei), ca ar fi in stare de insolventa si isi exprima intentia de a-si reorganiza activitatea, judecatorul sindic va da o sentinta de deschidere a procedurii generale. In cazul in care, din declaratia debitorului, facuta pana la data pronuntarii sentintei, rezulta ca acesta se incadreaza in una din categoriile prevazute la art.1 alin.2 sau a mai beneficiat de reorganizare in ultimii 5 ani anterior deschiderii procedurii, judecatorul-sindic va pronunta o sentinta de deschidere a procedurii simplificate.”
Cum debitoare recurenta nu a contestat ca ar fi in stare de insolventa si nici nu si-a exprimat intentia de a-si reorganiza activitatea, in mod legal, judecatorul–sindic a dispus deschiderea procedurii insolventei impotriva sa.
Faptul ca a achitat creanta solicitata de creditoare prin cererea introductiva, dupa deschiderea procedurii si nu inainte de aceasta data, cum sustine in motivarea recursului, nu este de natura sa atraga modificarea sentintei, aceste plati urmand a fi analizate de judecatorul-sindic, care va verifica si daca nu s-au inregistrat cereri de admitere a creantelor in termenul limita stabilit prin sentinta de deschidere a procedurii.
Fata de toate aceste considerente in baza art.312 raportat la art.316 Cod procedura civila, raportat la art.8 (1)-(3) din Legea 85/2006, instanta a respins ca nefondat recursul declarat de debitoare.
Curtea de Apel Oradea
Sectia comerciala si de contencios administrativ si fiscal,
Decizia nr.340 din 19.09.2007
da, am inteles nu am nicio sansa pe varianta asta.
nu-i nimic, sper sa reusesc cu cesiunea de creanta de care vorbeam anterior.apropos un model de contract de cesiune de creanta ma putetii ajuta?va rog frumos: astept pe adresa taran_ecaterina@yahoo.com
va multumesc pt raspuns
personal cred ca nu exista nicio sansa sa deschida proceura, creanta nu e certa lichida si exigibila

Alte discuții în legătură

Insolventa Georgeta Istrate Georgeta Istrate Impotriva SC X s-a formulat o cerere de declansare a procedurii insolventei. Contestatia formulata tardiv. Se poate dovedi ca suma/ creanta pentru a carei ... (vezi toată discuția)
Insolventa societate comerciala care a solicitat creditorului esalonare de plati hades hades O societate cu care firma noastra are contract ne-a virat intr-o luna mai multa marfa decat am comandat..am refuzat primirea marfii in plus si am returnat-o cu ... (vezi toată discuția)
Contestatie la cererea de deschidere a procedurii de insolvente peste termen sorina.scurtu sorina.scurtu Puteti sa-mi spuneti, va rog daca in situatia formularii unei contestatii la cererea de deschidere a procedurii insolventei ulterior termenului de 10 zile ... (vezi toată discuția)