avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cine are dreptul sa vada sentintele si dosarele din ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cine are dreptul sa vada sentintele si dosarele din arhivele instantelor?

Daca eu vreau sa vad o sentinta dintr-un dosar, care nu are legatura cu mine, pe baza buletinului, mi se da voie sa vad acel dosar?
Cel mai recent răspuns: sicmar , utilizator 18:06, 24 Martie 2011
r.gabi a scris:

Da,este vorba despre prevederile Legii nr.544/2001,art.12 al.2,cunoscute de orice jurist,pe care ar fi trebuit sa le cunoasteti si dvs.
De fapt aceste prevederi legasiti afistae si pe portalurile mai multor instante judecatoresti din Romania

Succes la studiu !

( 2 ) Răspunderea pentru aplicarea măsurilor de protejare a informaţiilor aparţinând categoriilor prevăzute la alin. ( 1 ) revine persoanelor şi autorităţilor publice care deţin astfel de informaţii, precum şi instituţiilor publice abilitate prin lege să asigure securitatea informaţiilor .
Dosarele şi registrele instanţei privitoare la activitatea de judecată sunt publice şi pot fi consultate de orice persoană solicitantă care justifică un interes legitim
(partile,avocatii acestora,imputerniciti ai acestora,procurori ,etc.). Accesul la informaţiile solicitate de către cei care nu sunt părţi cu privire la litigiile civile, comerciale şi penale este limitat doar la informaţiile culese prin asistarea la şedinţele de judecată public şi la pronunţarea hotărârilor judecătoreşti . Informaţiile privind activitatea de judecată precum şi copii de pe actele procedurale solicitate de alte persoane decât părţile în proces nu pot fi transmise, întrucât, în acest mod, s-ar încălca prevederile art. 2 din Legea nr. 544/2001 şi, totodată, s-ar aduce atingere intereselor părţilor care, în egală măsură, beneficiază de garantarea drepturilor privind protecţia persoanelor . În scopul protejării magistraţilor şi a imaginii părţilor nu pot fi permise înregistrările video ale judecăţii sau publicarea numelor magistraţilor în mijloacele de informare în masă .

daca am termen ca si petent, pot sa trag la xerox dosarul care se afla la arhiva? au xerox judecatoriile?
r.gabi a scris:

Da,este vorba despre prevederile Legii nr.544/2001,art.12 al.2,cunoscute de orice jurist,pe care ar fi trebuit sa le cunoasteti si dvs.
De fapt aceste prevederi legasiti afistae si pe portalurile mai multor instante judecatoresti din Romania

Succes la studiu !

( 2 ) Răspunderea pentru aplicarea măsurilor de protejare a informaţiilor aparţinând categoriilor prevăzute la alin. ( 1 ) revine persoanelor şi autorităţilor publice care deţin astfel de informaţii, precum şi instituţiilor publice abilitate prin lege să asigure securitatea informaţiilor .
Dosarele şi registrele instanţei privitoare la activitatea de judecată sunt publice şi pot fi consultate de orice persoană solicitantă care justifică un interes legitim
(partile,avocatii acestora,imputerniciti ai acestora,procurori ,etc.). Accesul la informaţiile solicitate de către cei care nu sunt părţi cu privire la litigiile civile, comerciale şi penale este limitat doar la informaţiile culese prin asistarea la şedinţele de judecată public şi la pronunţarea hotărârilor judecătoreşti . Informaţiile privind activitatea de judecată precum şi copii de pe actele procedurale solicitate de alte persoane decât părţile în proces nu pot fi transmise, întrucât, în acest mod, s-ar încălca prevederile art. 2 din Legea nr. 544/2001 şi, totodată, s-ar aduce atingere intereselor părţilor care, în egală măsură, beneficiază de garantarea drepturilor privind protecţia persoanelor . În scopul protejării magistraţilor şi a imaginii părţilor nu pot fi permise înregistrările video ale judecăţii sau publicarea numelor magistraţilor în mijloacele de informare în masă .

Va pot anunta ca in baza Legii nr. 544 / 2001 s-a acordat dreptul de a se studia sentintele instantelor.
Toate sentintele...
Opinia mea, in legatura cu subiectul postat este ca se incalca protectia datelor cu caracter personal, se incalca dreptul la viata privata si la intimitate.In jurisprudenta.In sentintele de pe internet se afiseaza doar initialele, nu si alte date. Cred ca in categoria informatiilor de interes public intra altceva, nicidecum nu cred ca oricine poate merge cu buletinul sa vada o sentinta ce contine informatii private.O sentinta poate fi de interes public doar dupa ce se sterg datele cu caracter privat.
Da,se pot invoca si prevederile art.2(5)din Legea nr.677/2001,privind protectia persoanelor.

Il rog pe dl.avocat Lascoschi ,cu "reputatia" sa ,atat de recunoscuta ,sa citeze continutul textului de lege la care se refera ,prin care se permite accesul unor persoane straine de dosar(in afara celor mentionate si a ziaristilor in conditiile prevazute de lege)
justdeals a scris:
daca am termen ca si petent, pot sa trag la xerox dosarul care se afla la arhiva? au xerox judecatoriile?

Da, si judecatoriile au xerox (chiar daca in unele cazuri copiile sunt… jalnice).

Trebuie sa faceti intai o cerere – pe care o depuneti la registratura. Aveti nevoie de un timbru judiciar in valoare de 0,15 bani (il cumparati de la Adm Financiara sau de la un of postal)
Taxa e de un leu pentru fiecare pagina.
Sa scrieti cererea in doua exemplare – un exemplar ramane la dv, cu nr de inregistrare.
Cu cererea aprobata veti merge mai apoi la arhiva.

Alte discuții în legătură

Emitere copii documente cadastrale catre un neproprietar Maryana@ Maryana@ Buna ziua! Care este procedura de emitere copii xerox catre un destinatar neproprietar pentru a nu fi acuzat de incalcarea legii 544/2001-informatii de interes ... (vezi toată discuția)
Acces la o hotarare judecatoreasca luticus luticus Se poate obtine copia unei hotarari judecatoresti in care solicitanul nu este parte si nu are nicio ca;itate ? (vezi toată discuția)
Vreau sa consult un dosar aflat pe rolul instantei aidu aidu Intr-o zi, in timpul sedintei am observat mai multe spete care se asemanau dramatic cu speta mea. Prin urmare, consider in temeiul dreptului de acees la ... (vezi toată discuția)