Compania in care lucrez are multe colaborari pe durate scurte (2-4 ore pe zi) cu diferite persoane, platite la ora. Am ales sa facem contracte civile cu aceste persoane. Nu-mi este clar ce impozite, taxe trebuie sa platim si catre ce institutii? Casa de asigurari, somaj, impozit pe venit? Totodata, care este baza de calcul?
Va multumesc, am mare nevoie de ajutor!
Veti plati exact ca si unui angajat obisnuit si datorati aceleasi creante bugetare la aceleasi institutii.Intrebati un contabil care intocmeste state de salarii ,eu nu sunt contabil ,dar am avut angajat cu conventie civila o persoana si-mi aduc aminte ca asa s-a procedat.
Multumesc mult! conventiile civile insa s-au desfiintat, din cate stiu eu, practic nu mai exista. In ceea ce priveste contractele civile, ma gandesc ca poate de cand ati fost dvs confruntat cu angajatul cu conventie, lucrurile poate s-au mai schimbat, legislatia etc. Mai ales ca trecem printr-o perioada tulbure in care lucrurile se schimba atat de repede.
Eu as vorbi cu un contabil bun sau de ce nu cu cei de la administratia fiscala.De multe ori ei sunt in masura sa va ofere informatii pertinente tind cont ca sunt obligati sa fie cu legislatia la zi ,mai ales ca fac nenumarate controale la agentii economici.Este o sugestie ,va urez succes.