Am o cladire achizitionata in 2007 pe PJ. La sfarsitul anului 2010 am solicitat efectuarea unui raport de evaluare pentru cladirea respectiva si valoarea de piata stabilita a fost putin mai mare decat valoarea de cumparare din 2007. Am depus declaratia de impunere la Directia impozite si taxe a localitatii de resedinta pana la data de 31.01.2011. Dupa 2-3 saptamani am primit documentele inapoi (declaratia, raportul de evaluare, balanta de verificare la 31.12.2010) insotite de o adresa prin care eram instiintata ca raportul de evaluare (intocmit de o persoana autorizata) nu este edificator si ca modalitatea de calcul a valorii de impozitare era cea de indexare cu rata inflatiei stabilita de INS pentru anii 2008, 2009 si 2010, conform 571/2003 si HGR 1553/2003. Am citit articolele de lege specificate si am inteles ca reevaluarea poate fi facuta de o persoana autorizata. Nu mai stiu cum sa procedez. Mi se va percepe un impozit de 10% si nu consider ca este corect. Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac. Consider ca este vorba de un abuz al functionarului de a-mi respinge documentele trimise.
Cu speranta ca imi veti recomanda o modalitate de rezolvare pe cale amiabila a problemei, va multumesc anticipat.
Nu cred ca este normal sa ne luam dupa ce "bate la ochi" atunci cand ni se preda un document semnat, parafat samd. Cronsider ca este vorba despre subiectivism sau... de ce nu, abuz in serviciu.
Administratorul de la o alta societate a depus la Directia de impozite si taxe o declaratie insotita de un raport de evaluare a unei cladiri, valoarea fiind mai mare decat cea care ar fi rezultat in urma aplicarii indicilor comunicati de INS. Functionarul public a avut grija ca impozitul sa fie cat mai mic si a dat inapoi administratorului documentele sugerandu-i sa faca o declaratie pe propria raspundere ca valoarea stabilita in urma reevaluarii a fost de....
Nu este oare nici de data asta un abuz?
Din umila mea experienta pe care o am in domeniul imobiliar pot sa va spun ca exista mai multe feluri de evaluare a unui imobil ,printre care...
- evaluare in scopul aflarii valorii de piata
- evaluare in scopul aflarii valorii de impozitare
- evaluare in scopul aflarii valorii de reconstructie
- etc etc
Mai multe informatii si mult mai exacte puteti obtine de la firma DARIAN din Cluj
Deci, se poate stabili o valoare la COMANDA !!!!!
Pentru a nu gresi, functionarul aplica prevederile OG nr.81/2003, care prevede ca pentru reevaluare se aplica indicele de inflatie anual !
Nu cred ca este perceput cum trebuie raportul de evaluare. Evaluatorul este membru ANEVAR si raspunde pentru modul de efectuare a raportului de evaluare. Daca pot fi utilizate mai multe metode de evaluare (metoda costului de inlocuire, metoda capitalizarii, metoda comparatiei) asta nu inseamna ca valoarea poate fi facuta la COMANDA!
Constat ca dvs. sunteti de acord cu functionarul. Ok! Dar situatia relatata mai sus nu are relevanta?