avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante intretinere

Salutare! De curand am primit o cerere de chemare in judecata ptr restantele la intretinere. Termenul de judecata fiind intr-o saptamana , nu am cum sa fac rost de bani intr-un termen asa de scurt, pot doar jumatate. Daca n-o sa platesc pana la termenul judecati o sa primesc ordin de evacuare?
Cel mai recent răspuns: maria3000 , utilizator 19:00, 30 Octombrie 2011
Mai puteti trage un pic de timp pana sa se ajunga la evacuare.
Pentru primul termend de judecata, depuneti la dosar o cerere pentru angajare de avocat. Chiar daca nu va angajati avocat, vi se amana procesul.
La urmatorul termen, puteti aduce banii pe care-i aveti si sa mai cereti instantei un termen pentru a plati restantele. Aveti grjia sa nu platiti restante mai vechi de 3 ani, sau penalizari mai mari decat cele prevazute in contract!
Pentru a mai castiga timp, puteti sa declarati recurs in cauza si sa mai platiti niste bani si in recurs...
Doar in cazul in care exista o hotarare definitiva si irevocabila si nu vi se poate face poprire pe salar, sau pe pensie, se poate ajunge la vanzarea la licitatie a apartamentului. Adjudecatarul licitatiei devine noul proprietar al apartamentului...
Pentru evacuare trebuie sa faca proces separat. Evacuare v-ar putea face, eventula adjudecatarul licitatiei, dar mai este cale lunga pana atunci...

Sa speram ca nu se va ajunge pana la evacuare...
asociatiile de proprietari nu percep penalitati mai mari ca debitul in decursul unei luni. mare atentie. din experietnte va spun ca daca faceti un calcul atent s-ar putea sa mai scada ceva pe la penalitati.

in cazul penalitatilor ele pot fi cel mult egale cu debitul asupra caruia sunt calculate.

daca faceti o cerere pentru angajare aparator mai primiti un termen. la noul termen faceti dovada platii partiale. cereti un nou termen pt achitare integrala. din cate am vazut instanta acorda inca un termen ca sa faceti plata integral.

nu, in acest caz nu veti fi evacuata daca faceti o plata partiala, dar incercati sa discutati cu administratorul asociatiei sa renunte la evacuare daca platiti tot.

in caz contrar e foarte posibil ca si instanta sa respinga evacuarea. practica e neunitara. am primit solutii in ambele sensuri
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2008
avocat.consult, utilizator
avocat.consult a scris:

nu, in acest caz nu veti fi evacuata daca faceti o plata partiala, dar incercati sa discutati cu administratorul asociatiei sa renunte la evacuare daca platiti tot.
in caz contrar e foarte posibil ca si instanta sa respinga evacuarea. practica e neunitara. am primit solutii in ambele sensuri

Acţiunea în discuţie este o acţiune în pretenţii şi nu acţiune în evacuare!#-o
Astfel, la primul termen de judecată solicitaţi acordarea unui termen pentru angajarea unui avocat.
Până la următorul termen, chiar dacă nu v-aţi angajat avocat, achitaţi o parte din restanţe.
Penalităţile de întârziere trebuie stabilite prin hotărâre a adunării generale a proprietarilor şi nu pot fi mai mari de 0,2% aplicate la valoarea restanţei, dar nu pot depăşi ca valoare suma asupra căreia sunt calculate!...
De asemenea, solicitaţi instanţei să oblige asociaţia de a depune la dosarul cauzei listele de plată lunare, precum şi hotărârea adunării generale prin care s-au stabilit penalităţile. Fiţi atent ca listele de plată lunare să aibă semnăturile cenzorilor, preşedintelui şi administratorului, precum şi data afişării - lucru deosebit de important deoarece acesta este punctul de plecare în calcularea penalităţilor....
Până se depun aceste acte, veţi avea timp să achitaţi debitul...
Dacă nu reuşiţi în faţa instanţei de fond să achitaţi tot debitul, instanţa vă va obliga la plata sumelor neachitate şi a penalităţilor aferente dacă sunt întemeiate şi sunt calculate conform prevederilor legale, astfel că veţi ataca sentinţa instanţei de fond cu recurs. Astfel mai câştigaţi timp...Oricum, redactarea hotărârii durează cel puţin 30 de zile de la pronunţare. După aceea hotărârea se comunică părţilor şi mai aveţi un termen de 15 zile pentru depunerea recursului. După depunerea recursului ÎN TERMEN, va mai trece un timp până când instanţa superioară - Tribunalul - va cita părţile pentru primul termen de judecată.....
Dacă nu reuşiţi nici în recurs plata integrală a debitului, ci o parte din acesta, instanţa de recurs va admite recursul şi în rejudecare, vă va obliga la plata sumelor neplătite şi a penalităţilor aferente.
Redactarea recursului durează din nou cel puţin 30 de zile. După ce se redactează, asociaţia va ridica decizia şi va învesti cu formulă executorie sentinţa. ªi aceasta durează cel puţin o săptămână.
După aceea, trebuie să se adreseze unui executor pentru executarea silită. ªi în acest timp puteţi achita debitul şi veţi depune dovada la executor, dar veţi suporta şi cheltuielile de executare.;)
rider a scris:

Salutare! De curand am primit o cerere de chemare in judecata ptr restantele la intretinere. Termenul de judecata fiind intr-o saptamana , nu am cum sa fac rost de bani intr-un termen asa de scurt, pot doar jumatate. Daca n-o sa platesc pana la termenul judecati o sa primesc ordin de evacuare?


Puteti sa achitati inainte de proces o parte din suma restanta, iar la primul termen depuneti copie de pe chitanta de plata acestei. De asemenea, puteti solicita instantei amanrea judecarii procesului in vederea incheierii unei intelegeri cu asociatia de proprietari referitoare la suma restanta. In acest sens, solicitati asociatiei ca plata sumei restante sa fie facuta intr-un anumit termen sau esalonat in rate lunare.
Multimesc ptr raspunsuri tuturor! Am achitat putin peste jumatate din suma si am obtinut o amanare cu o luna.

Alte discuții în legătură

Fondul de rulment, fondul de reparatii si penalizarile elenadove elenadove buna ziua, am o probelma in ceea ce priveste acest fond;am citit undeva ca nu mai este obligatoriu;ma puteti ajuta cu art din lege unde spune acest ... (vezi toată discuția)
Se poate aplica o penalizare mai mare de 0,2% pe zi daca aceasta este prevazuta in statut? ContSters172951 ContSters172951 Am o intrebare: in statutul asociatiei de proprietari este prevazuta o penalitate de 0,5% pe zi pt fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. am citit ca ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)