avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... despagubiri impotriva ANAF
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

despagubiri impotriva ANAF

Doresc sa stiu daca se pot solicita daune/despagubiri in urmatoarea cauza:

-ANAF dubleaza din eroare o declaratie fiscala/2005, astfel societatea apare si cu debitul respectiv achitat, si cu el neachitat si generator de penalitati si majorari de intarziere. Fara a emite acte de executare (societatea nu a avut cunostiinta de situatia din evidenta AFP) fiscul retine pana in 2009 mai multe impozite achitate de societate in contul acelui debit din 2005, aceste impozite fiind la randul lor generatoare de penalitati. Dupa numeroase sesizari ale societatii fiscul emite in august 2010 decizie de impunere si scade societatea din evidenta cu debitul din 2005 si accesoriile aferente, lasand insa in litigiu situatia impozitelor retinute in decursul anilor in contul acelui impozit.
Se poate solicita despagubiri pentru eroarea ANAF si retinerea abuziva a impozitelor ulterioare fara a exista act de executare pt impozitul din 2005?
Referitor la art.19 alin 1 din legea contenciosului, nu imi este foarte clar de cand incepe sa curga termenul de prescriptie in cauza: din februarie 2010 cand am contestat decizia de accesorii prin care mi se stabilea la plata majorari de intarziere la debitul din 2005, din august 2010 cand s-a raspuns la aceasta contestatie si a fost emisa decizia de impunere mentionata mai sus? Alt act administrativ,pentru debitul principal, nu a fost emis, deci nici contestat.
Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
nitmar, utilizator
Cel mai recent răspuns: nitmar , utilizator 14:14, 22 Februarie 2011
cu privire la termene procedurale nu este aplicabila legea contenciosului ci codul de proc fiscala.
ce puteti obtine in urma unie proceduri judiciare este o rezolvare a situatiei fiscale a firmei (implicit o anulare a penalizarilor retinute abuziv ce va determina fie o compensare cu debite curente fie o returnare de fonduri) si un control de fond deoarece fiscul va dori sa clarifice situatia in baza unor verificari si a declaratiilor depuse pe propria raspundere :)

in privinta controlului (potential si probabil, din experienta proprie) va pot spune ca scopul lui este sa scoata la lumina atitea nereguli (amenzi, penalizari, etc) cit sa nu mai existe nimic de returnat / compensat si - daca se poate - sa va scoata tot debitor fata de buget.
Chiar ma miram de ce nu gasesc pe net nicio speta legata de solicitare de daune impotriva fiscului. Explicatia dvs. a fost mai mult decat lamuritoare si m-a lecuit rapid de orice idee justitiara imi trecuse anterior prin minte.
E frustrant deoarece efectiv mi-au facut varza in contabilitate, iar ei ridica din umeri... si atat.
Am 3 procese (contestatii la executare) castigate cu sentinte irevocabile impotriva lor si nici nu se sinchisesc, cu sumele cu care platesc impozitele curente continua sa-mi stinga debite scoase de sub executare de instanta, si-mi trimit dobanzi si penalizari pentru impozitele curente, desi sunt achitate in termen. La cat i-am iritat cu procesele astea,probabil ca oricum nu scap de controlul de fond.:((Doamne fereste,totusi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste penalitatile?/ ce implica cererea de compensare? nitmar nitmar Am achitat anul trecut un impozit minim ce a fost distribuit de catre AFP din contul unic in dividente persoane fizice/2005 fara niciun temei sau baza legala, ... (vezi toată discuția)
Vechime obligatie fiscala de plata sabinna sabinna In 2006 am avut un control-inspectie fiscala. Prin decizie de impunere s-a stabilit o suma de plata reprezentand impozit pe cladiri si accesoriile aferente ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare la titlu nitmar nitmar Am declarat si achitat in termen un impozit.Fiscul a stins cu suma respectiva un alt impozit declarat anterior, dupa numeroase contestatii ajungand la ... (vezi toată discuția)