avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... reziliere contract firma insolventa
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

reziliere contract firma insolventa

Buna ziua,
As dori un sfat din partea dvs. la problema mea...
In 2009 am semnat un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament (la notar public). Apartamentul era in faza de constructie, nefinalizat, neintabulat (fara CF). In contract sunt trecute clauze: - cazul in care contructorul depaseste termenul de predare, plateste penalizari *(a depasit demult acest etermen...)
- cazul in care beneficiarul doreste sa renunte, primeste suma data avans fara alte penalizari
Din 2009 stadiul contractului este acelasi, firma este in insolventa (in insolventa era si la data cand am dat avansul, insa nu am stiut).

Bineinteles ca am dorit recuperarea avansului, insa constructorul imi spune ca nu are bani...

Ce demersuri legale pot face pentru recuperarea avansului?
Vreau doar suma data avans...fara alte penalizari....
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters161855 , utilizator 15:14, 23 Februarie 2011
exista 2 variante - (i) incepeti executarea silita in baza antecontractului care are si caracter de titlu executoriu; sau (ii) incepeti o actiune de constatare a culpei promitentului vinzator si apoi incepeti executarea silita.

din pacate am intilnit ambele opinii in practica judecatoreasca. in urma unei contestatii la executare s-a decis ca este necesara stabilirea culpei partii contractante deoarece executorul nu are dreptul de a incepe executarea silita presupuind de la sine putere ca debitorul este in culpa si ca pe cale de consecinta datoreaza penalitatile prevazute in antecontract.
exista 2 variante -

din pacate nici una dintre variante nu este aplicabila avand in vedere ca :
firma este in insolventa (in insolventa era si la data cand am dat avansul, insa nu am stiut).

singura varianta in acest caz - inscrierea la masa credala , daca mai sunteti in termen
dl. Adrian Stoica are dreptate... conform legii 85/2006 privind procedura insolventei:

ART. 36
De la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor sale.

deci, ramane doar inscrierea in masa credala ;)
Multumesc de raspunsuri!
Vin insa cu anumite completari/intrebari...
- daca era in insolventa...nu avea obligatia sa instiinteze cumparatorul cand s-a semnat actul notarial?
- pentru masa credala, nu trebuia sa primesc o notificare?
- in contract sun trecute penalizari pentu constructor in cazul in care intarzie. Stiu ca in insolventa orice penalizare nu mai e luata in calcul. Cum a semnat stiind ca nu va plati niciodata penalizari?
- anexat la contract este un plan..cu masuratori si dispunerea locuintei, care ulterior s-a dovedit a fi un plan oarecare, nicidecum cel pe care urma sa se lucreze. Nu a respectat acel plan, spatiul s-a redus.
- in contract este trecut ca se va preda cu etajul intabulat (este o mansarda).
- este posibil ca autorizatia de constructie sa fie pe numele vecinilor de la ultimul etaj? Constructorul nu are nici o autorizatie la urbanism!!!
Asupra acestui aspect am fost anuntat recent ca nu este posibil...
Nu pot nicicum recupera suma data avans in conditiile de mai sus?
Multumesc!
ART. 41
(1) Nici o dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numita generic accesorii, nu va putea fi adaugata creantelor nascute anterior datei deschiderii procedurii.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), creanţele garantate se înscriu în tabelul definitiv până la valoarea garanţiei stabilită prin evaluare, dispusă de administratorul judiciar sau de lichidator. În cazul în care valorificarea activelor asupra cărora poartă garanţia se va face la un preţ mai mare decât suma înscrisă în tabelul definitiv sau definitiv consolidat, diferenţa favorabilă va reveni tot creditorului garantat, chiar dacă o parte din creanţa sa fusese înscrisă drept creanţă chirografară, până la acoperirea creanţei principale şi a accesoriilor ce se vor calcula.
(3) In cazul in care se confirma un plan de reorganizare, dobanzile, majorarile ori penalitatile de orice fel sau cheltuielile accesorii la obligatiile nascute ulterior datei deschiderii procedurii generale se achita in conformitate cu actele din care rezulta si cu prevederile programului de plati. In cazul in care planul esueaza, prevederile alin. (1) si (2) se aplica corespunzator pentru calculul accesoriilor cuprinse in programul de plati, la data intrarii in faliment.
(4) Nici o dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numita generic accesorii, nu va putea fi adaugata creantelor nascute ulterior datei deschiderii atat a procedurii simplificate, cat si a celei generale, in cazul in care nici un plan de reorganizare nu este confirmat.

conform alin 1 se stopeaza adaugarea dobanzilor pentru creantele nascute anterior deschiderii procedurii
conform alin 3 daca se confirma un plan de reorganizare se vor plati dobanzi
conform alin 4 se stopeaza adaugarea dobanzilor pentru creantele nascute ulterior deschiderii procedurii daca nu se confrima un plan de reorganizare ;)

SINGURA posibilitate de recuperare a unei creante de la un debitor aflat in procedura insolventei este INSCRIEREA LA MASA CREDALA... art 36 suspenda toate actiunile judiciare si extrajudiciare asupra debitorului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa cu reorganizare aiud98 aiud98 As dori si eu raspuns la urmatoarea intrebare: Am o firma care din data de 24.02.2010 a intrat in insolventa (la cerere) cu reorganizare.S-a ajuns pina in ... (vezi toată discuția)
Dobanzile bancare si insolventa marss marss am o societate comerciala la care am solicitat insolventa cu reorganizare judiciara.Sunt in faza de finalizare a tabelului preliminar al creantelor.Daca se ... (vezi toată discuția)
Penalizari in caz de insolventa manu12007 manu12007 Buna ziua, Art. 41 aliniatul (4) din Legea 85/2006 prevede faptul ca „nici o dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numite ... (vezi toată discuția)