avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie copil

buna ziua!sunt o femeie de 34 de ani,casatorita si cu o fetita de 5 ani, aflata intr-o situatie trista.cu sotul nu ma mai inteleg deloc pentru ca nu ma mai respecta si ma trateaza destul de rau,asa cum de altfel o face intreaga lui familie.m-am hotarat sa divortez,deoarece e inumana o viata alaturi de cineva care nu te mai iubeste si care nu mai are nici un pic de respect pentru tine.partea dureroasa e custodia fetitei,la care niciunul nu vrea sa renunte.acum traim intr-un apartament al lui,luat de catre el inaintea casatoriei noastre.intrebarea mea e urmatoarea:eu,avand serviciu stabil insa neavand locuinta proprie si nici familie care sa ma sprijine,am sanse sa obtin custodia fetitei?repet:el are un serviciu stabil si locuinta proprie.in cazul in care el are un avantaj fata de mine,ce ma sfatuiti sa fac,pentru a nu imi pierde copilul?sa imi caut inainte de a incepe procesul de divort o locuinta cu chirie?asa as avea sanse mai multe?va multumesc
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2008
dragan oana, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:21, 16 Mai 2008
Copilul se incredinteaza parintelui care il poate creste mai bine dintr-o perspectiva de ansamblu. Nu conteaza numai banii, ci mai ales afectiunea copilului fata de fiecare parinte si invers, cat de apropiata e relatia respectiva, care din parinti considera instanta ca il poate educa mai bine (poate chiar prin prisma exemplului propriu). Conteaza, ca sa zic asa, care e cel mai bun parinte, nu care are cele mai bune mijloace materiale. Parintele celalalt oricum va contribui financiar la cresterea copilului, asa ca inegalitatea de mijloace materiale se estompeaza.

Sigur ca e important sa aveti unde locui, dar nu are asa mare relevanta daca e in chirie sau daca stati singura ori ba. Nu e nimic in neregula sa stati cu parintii de ex, numai sa fie loc pentru toti.
Daca introduceti divortul unde o sa locuiti ?
Ramaneti sa locuiti impreuna sau inchiriati un apartament ?
Trebuie sa rezolvati problema locuintei.Se va face o ancheta sociala la locuinta dvs.
Daca solicita si el ancheta sociala o sa aiba el un avantaj care va poate crea probleme la proces.Daca aveti o locuinta insalubra poate obtine el incredintarea copilului.Deci, atentie !!!
Eu zic sa vedeti care este pretul chiriei daca sunteti din Bucuresti si sa va ganditi bine.
Pana nu stiti sigur unde veti locui nu introduceti actiunea.

avocat Claudiu Lascoschi
De acord cu colegul meu, aveti mare grija ce conditii aratati instantei ca oferiti copilului, mai ales locuinta, chiar si inchiriata, sa fie decenta!

Practica instantelor romanesti este de a acorda minorul mamei fara doar si poate, insa si acestea trebuie sa aiba conditii de trai cat de cat corespunzatoare unui trai, ma repet, decent!
Incercati sa rezolvati mai intai problema locuintei. Poate aveti o ruda (poate fi si o matusa mai in varsta, singura) care accepta sa va ajute in chiriindu-va daca nu un apartament intreg macar o camera sau doua. Important este sa aveti un contract de inchiriere pe o perioada mai indelungata, macar un an pentru a demostra ca fetita va avea conditii corespunzatoare de locuit si un domiciliu stabil.
De asemenea va trebui sa aduceti dovezi ca aveti venituri suficiente pentru a va intretine pe dvs. si fetita.
O fetita de 5 ani se incredinteaza tatalui doar in situatii exceptionale, daca mama nu este in masura sa asigure copilului la momentul desfasurarii procesului (cand se va face si ancheta sociala) un trai decent.
Ideea este sa rezolvati aceste probleme (locuinta, locul de munca) anterior demararii procesului de divort.
Avand in vedere ca in curand se va lua vacanta judecatoreasca (peste circa doua luni), procesul se va finaliza probabil in toamna si daca depuneti acum cererea de divort si daca o veti depune prin serviciul Registratura la instanta in iulie sau august.
Exact, asa ca pe timpul vacantei aveti timp sa rezolvati situatia locuintei.

Alte discuții în legătură

Buna seara. divort, incredintare bebelus Erika_Alessandra Erika_Alessandra Eu si sotul vrem sa divortam. Avem o fetita de 6 luni. Ce sanse am sa-mi ramana mie fetita , avand in vedere ca nu am nici un venit? (vezi toată discuția)
Divort in germania ContSters45341 ContSters45341 Buna ziua, sunt casatorita cu cetatean canadian/britanic. Domiciliul comun Hamburg, Germania. Acum ma gandesc la divort. Avem un copil de aproape 2 ani, si ... (vezi toată discuția)
Divortul dintre un cetatean roman si un cetatean strain veraelsebay veraelsebay BUNA ZIUA, VA ROG SA MA AJUTATI IN URMATOAREA PROBLEMA: SUNT CASATORITA CU UN CETATEAN STRAIN DE 3 ANI, CASATORIA A AVUT LOC IN EGYPT DAR S-A TRANSCRIS SI ... (vezi toată discuția)