Buna ziua,
Am si eu o intrebare
In contractul de mandat al directorului general este specificat ca are dreptul la cheltuieli cu combustibilul. In cazul in care se inchiriaza de catre societate un autoturism pentru deplasarea directorului, avand in vedere ca acesta este din alta localitate, cheltuiala cu chiria este deductibila la calcularea profitului impozabil? Dar combustibilul? Celelalte cheltuieli de intretinere, reparatii, etc. sunt deductibile cf codului fiscal.
Astept opinii. Va multumesc
Cheltuiala cu chiria autoturismului este deductibila daca e singurul autoturism folosit de director. Cheltuielile de intretinere si reparatii sunt deasemenea deductibile. Cheltuiala cu combustibilul este deductibila numai daca se incadreaza in exceptiile din CF, si anume este folosit numai pentru deplasarea intre domiciliu si locul de munca, activiate de agent de vanzari, etc. Pentru detalii puteti sa consultati articolul 21 alin 4) litera t). Ca urmare, daca directorul general foloseste autoturismul numai pentru deplasare intre domiciliu si locul de munca combustibilul este deductibil. Avand in vedere ca probabil directorul general o sa foloseasca masina si pentru alte scopuri, combustibilul nu va fi deductibil, din pacate :(
Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011 Cs B, Contabil
Multumesc mult pentru raspuns.
Si totusi, unde se specifica de cheltuiala cu chiria ca ar fi deductibila? Cei de la finante o considera ca fiind deductibila numai daca este efectuata în scopul realizării de venituri impozabile. Masina este folosita numai de acasa la serviciu Bucuresti-provincie, deci cheltuiala cu combustibilul este deductibila cf art.21 alin 4) lit a) din Codul Fiscal. La fe si TVA-ul este deductibil cf.art.1451 alin 1), lit a), dar aceasta deplasare poate fi considerata "transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii", avand in vedere ca este director?
Va multumesc
Avand in vedere ca administratorul/directorul firmei se deplaseaza cu acel autoturism la serviciu si ca realizarea de venituri este conditionata de prezenta administratorului/directorului la firma, cheltuiala cu chiria autoturismului este efectuata in scopul realizarii de venituri. La fel, cheltuiala cu leasingul ar fi tot deductibila. Directorul firmei, dupa parerea mea, apartine tot personalului de lucru. Aveti grija sa aveti documente justificative in caz in care trebuie sa dovediti ca masina a fost folosita numai in scopul transportului de personal la si de la locul de munca, ma refer aici la foi de parcurs cu calcule privind consumul si mentionarea kilometrajului de pe bord. Daca nu va ies calculele la kilometrii si consum, ar putea sa aveti probleme la un control.
Sper ca am fost de ajutor.
Tva combustibil
felisana
am vorbit cu o contabila si mi-a zis ca tva la combustibil este deductibil ( la fel ca si cheltuielile cu intretinerea si reparatiile la masini) pentru ... (vezi toată discuția)