Cap. IV Cod procedura civila - Sechestru asigurator si judiciar - prevede masurile asiguratorii ce pot fi luate asupra bunurilor aflate in posesia datornicului, dar care pot fi aduse la indeplinire doar cu respectarea prevederilor de procedura prevazute in acest capitol.
Trebuie sa detineti un titlu executoriu si ca urmarirea bunurilor mobile care se afla in posesia datornicului urmeaza sa se faca potrivit dispozitiilor din Codul de procedura civila, prin executorii judecatoresti. Rezulta ca executorul judecatoresc se deplaseaza la domiciliul debitorului sau la locul unde se afla bunurile mobile, le inventariaza, le sechestreaza, si intocmeste cu aceasta ocazie si un proces verbal de sechestru.
Cu hotararea prin care s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, va adresati unui executor judecatoresc din punct de vedere teritorial, adica din circumscriptia in care urmeaza sa se faca executarea silita.
Executorul judecatoresc va aplica sechestrul asigurator in functie de situatia existenta la fata locului, a naturii bunului pe care se aplica sechestru. In cazuri exceptionale, daca situatia o impune, executorul judecătoresc poate sa sigileze sau sa ridice bunurile de la debitor.