avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionara din anul 2005 - prescriptie drepturi de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionara din anul 2005 - prescriptie drepturi de pensie neacordate integral.

La data pensionarii mele in anul 2005 nu am cunoscut ca activitatea anterioara pe care o desfasurasem in sistemul militar era incadrata in grupa I de munca (conditii speciale), circa 22 de ani. Acum, ca urmare a tevaturii recalcurarii pensiilor militare am aflat de la niste fosti colegi ca luam pensia diminuata cu mai multe sute de lei (RON) ca urmare a grupei de munca neluate in calcul. Am facut demersurile necesare si actualmente sunt in posesia adeverintei care atesta existenta acestui drept.
Doresc sa ma lamuriti daca recalcularea pensiei se face si pentru trei ani de zile anteriori depunerii datei cererii recalcularii (termenul de prescriptie de trei ani pentru drepturi de neacordate)? Mentionez ca in fapt eu am primit pensia diminuata (fara a avea o vina la asta) de la data pensionarii din anul 2005. Daca da, ce baza legala pot invoca in cererea mea? Poate si un model de exprimare in cadrul cererii.
Multumesc mult daca ma ajutati.
Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
ioanasfetcu, utilizator
Cel mai recent răspuns: ioanasfetcu , utilizator 09:48, 22 Februarie 2011
ioanasfetcu a scris:
Acum, ca urmare a tevaturii recalcurarii pensiilor militare am aflat de la niste fosti colegi ca luam pensia diminuata cu mai multe sute de lei (RON) ca urmare a grupei de munca neluate in calcul. Am facut demersurile necesare si actualmente sunt in posesia adeverintei care atesta existenta acestui drept.

Eu inteleg din ceea ce ati scris mai sus ca nu vi se putea lua in calcul perioada lucrata in grupa de munca intrucat nu rezulta de nicaieri faptul ca ati lucrat in grupa de munca.

Solicitati casei sectoriale de pensii recalcularea drepturilor dvs. de pensie, depunand si adeverinta. Drepturile vi se acorda incepand cu luna urmatoare depunerii cererii, nu exista temei legal pentru a solicita plata acestor drepturi retroactiv.
Multumesc pentru raspuns.

Nu intamplator am pus aceasta intrebare. In sistemul militar situatia este (sau era) putin mai incurcata. Beneficiarii pensiilor nu au avut eliberate adeverinte si activitatea de calculare a drepturilor de pensie nu a fost transparenta. Totul, la momentul iesirii la pensie, se facea pe baza informatiilor comunicate intern de catre organul de cadre, cel financiar si cel de pensii. Nici chiar ordinele sefilor institutiilor respective nu erau publicate in Monitorul oficial, ca astfel sa fi putut eventual sa am la cunostinta de existenta unei reglementari legale in timp util. Datorita unui sistem de stabilire si plata a pensiilor militare defectuos, practic eram in imposibilitatea cunosterii situatiei pe care am prezentat-o. Culpa n-a fost a mea, din punctul meu de vedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua.născut la data de 08 08 1067 vă aduc la cunoștință ... parol parol Bună ziua.Născut la data de 08 08 1067 vă aduc la cunoștință următoarele: În perioada 01 august 1991 - 08 august 2007 am lucrat în unități din ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie ioangaspar1 ioangaspar1 Sunt pensionar militar si dupa iesirea la pensie am lucrat cu contract de munca 5 ani in Italia.De unde trebue sa cer actele necesare pentru recalcularea ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei militare prin adaugarea stagiilor de cotizare arvat_t arvat_t Am 54 de ani,sunt pensionar militar din 2003,am cotizat timp de 8 ani si 6 luni,dupa aceasta data,fiind incadrat in munca,cand pot cere recalcularea pensiei ... (vezi toată discuția)