Buna ziua,
Sunt casatorita si de curand am achizitionat un apartament. Din valoarea apartamentului 80% (adica 30.000 euro) sunt bani proveniti dintr-o mostenire pe care mama mi-o da in momentul semnarii contractului de vanzare cumparare al casei, cu conditia sa mentionam aceasta suma(sau procent ca fiind mostenire). Restul banilor sunt ai mei si ai sotului meu.
DDaca noi declaram la notar val. apartament 30.000 euro, se poate face contractul cu aceasta valoare si sa mentionam doar ca eu (sotia) particip cu 80%(fara a mentiona val exacta) din valoare ca fiind mostenire, restul de 20% fiind al ambilor soti.
Mentionez ca si eu si sotul vom semna contractul, iar aceasta masura se doreste de catre donator a fi luata pentru a-mi proteja partea respectiva in cazul unui eventual ulterior divort.
Va multumesc.
Sa se faca mentiunea in contractul de vanzare cumparare care este aportul procentual exact al fiecaruia. in avantajul dvs pentru protejarea partii este bine sa treceti sumele reale.
puteti cumpara cota parte din apartament ( adica 4/5 echivalentul procentului de 80%) ca si bun propriu dobandit in timpul casatoriei, si cota de 1/5 ca bun comun impreuna cu sotul . Pentru cota ce va fi bun propriu sotul trebuie sa dea o declaratie prin care arata ca este de acord ca aceasta cota sa fie bunul D-voastra propriu intrucat banii sunt donati de mama D-voastra cu acest scop.
Deci nu este suficient sa trecem doar precentele: spre exemplu :"valoare imobil: 30000 euro din care 80% reprezinta.....partea cu care participa sotia (ad. eu) si reprezinta mostenire....., 20% reprezinta parte comuna?
Notarul nu poate sa va treaca pe D-voastra cu un procent de 80 % in lipsa declaratiei sotului ca este de acord ca aceasta parte este bun propriu. De obicei cotele parti se arata prin fractii si in contracte si in evidentele de carte funciara.
Notarul va poate face actul asa cum doriti D-voastra, insa ... finalitatea s-ar putea sa nu fie cea vizata de D-voastra. Sfatul meu este sa procedati cum am aratat mai sus, ca sa nu regretati mai tarziu...