Buna ziua!
Am rugamintea de a ma lamurii intr-o problema.
inainte de casatorie, detineam un imobil pe care vreau sa-l vand, la aceasta suma vreau sa mai adaug impreuna cu sotul o suma ca sa cumparam un imobil mai mare.
Intrebarea e daca la cumpararea noului imobil se poate specifica cu ce suma vin eu in la cumpararea noului imobul (ca urmare a vanzarii imobilului de dinaintea casatoriei), si cu ce suma venim ca diferenta impreuna cu sotul la noul imobil.
Sau in procente exemplu eu contribui cu banii in procent de 80% si sotul 20% pt noul imobil.
Ideea e ca in cazul unui divort nu vreau sa impart egal cu sotul noul imobil daca eu am venit cu o sumamai mare de bai rezultata in urma vanzarii unei proprietati de dinaintea casatoriei.
Va multumesc!
Puteti cumpara noul imobil in cote, ca in exemplul d-vostra, astfel d-voastra veti avea 80% si sotul 20%. Este cea mai buna solutie pt. viitor. Eu as consulta un notar, preferabil fara sa stie sotul. Interesul d-voastra trebuie sa primeze, chiar daca sunteti maritata. O vorba (foarte adevarata !) spune ca ,,sotul/sotia nu-ti este ruda"
daca nu clarificati situatia la cumparare, in sensul stabilirii aportului fiecaruia la achizitia noii locuinte, o sa aveti eventuale probleme dupa. Cel mai corect si onest ar fi sa ii spuneti sotului ca oricum conform legii banii de pe ap vandut - proprietatea dvs, nu ii apartin si lui, si totodata este onest si corect ca in aceste conditii sa se specifice contributia la pret si cota corespunzatoare din imobilul achizitionat. Asa cum si colegul de mai sus spune, daca imobilul costa 100.000 euro, dvs veniti si platiti 80.000 si el vine si plateste 20.000, e de la sine inteles ca veti detine 80% si el 20%, dar trebuie si specificat in contract. Va trebui specificat clar in contractul de vanzare cumparare pentru a nu exista probleme mai tarziu. Insa va trebui sa discutati cu el si sa il faceti sa inteleaga aceste lucruri, pentru a nu crea neplaceri ori tensiuni in familie. Suspiciuni ori mici temeri pot aparea daca nu ii explicati pe indelete ca asa ar fi corect din punctul dvs de vedere. Cautati solutii vorbind direct si deschis cu el. Proprietatea in devalmasie (acolo unde cota de proprietate proprie nu este stabilita) aduc neclaritati si probleme. Cotele stabilite nu creaza probleme pe viitor si clarifica lucrurile.
Scrieti in contract la plata pretului de unde provine , atat suma reprezentand x% din valoarea imobilului provenind din vanzarea bunului propriu, iar atat suma reprezentand y% ce e contributia comuna la dobandirea bunului.
@g-jane2
Eu zic ca solutia d-voastra este gresita, partial gresita, dar tot gresita ! Complicati lucrurile si pt. prezent, dar mai ales pt. viitor (un vitor nedorit, dar posibil!). In loc sa se scrie scurt, clar si la subiect ca dna detine in nume propriu 80% (4/5) iar dl detine in nume propriu 20% (1/5), d-voastra propuneti o struto-camila, adica dna detine in nume propriu 4/5 si mai detine in comun cu sotul o cota de 1/5 #-o Cotele sunt doar ca exemplu. @sophia2010 V-am trimis un mesaj privat