avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunuri dinaintea casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunuri dinaintea casatoriei

Buna ziua!
Am rugamintea de a ma lamurii intr-o problema.
inainte de casatorie, detineam un imobil pe care vreau sa-l vand, la aceasta suma vreau sa mai adaug impreuna cu sotul o suma ca sa cumparam un imobil mai mare.
Intrebarea e daca la cumpararea noului imobil se poate specifica cu ce suma vin eu in la cumpararea noului imobul (ca urmare a vanzarii imobilului de dinaintea casatoriei), si cu ce suma venim ca diferenta impreuna cu sotul la noul imobil.
Sau in procente exemplu eu contribui cu banii in procent de 80% si sotul 20% pt noul imobil.
Ideea e ca in cazul unui divort nu vreau sa impart egal cu sotul noul imobil daca eu am venit cu o sumamai mare de bai rezultata in urma vanzarii unei proprietati de dinaintea casatoriei.
Va multumesc!
Dl Goe , sa nu va raniti dandu-va cu capul de perete.
Veniturile cu care cumpara parte din casa sunt comune si actualmente sunt sub regimul comunitatii legale, daca banii sunt comuni, nu cumpara sotul in nume propriu.
In viitor, pe cote parti sau in devalmasie, partaj tot vor face.
Isi impart banii, fac conventie matrimoniala cum zice d-l avocat si cumpara pe cote parti.

Am vandut cu ani in urma unor soti un apartament. Banii acestora proveneau dintr-o vanzare a unui imobil mostenit de sotie. Notarul a specificat in contract ca suma de ... provine din vanzarea imobilului mostenit si vandut conf. actului nr. ..., aratandu-se astfel si provenienta banilor.
Ultima modificare: Luni, 17 Februarie 2014
carmen2010, utilizator
In prezent legea va permite sa faceti conventie matrimoniala si nu mai sunt necesare artificii juridice.
Important este sa semeneze sotii conventia...
Cel mai bine este ca in actul de proprietate (contractual prin care se cumpara imobilul) sa fie precizat expres cotele-parti din imobil ale fiecaruia dintre soti...In acest fel , indifferent de momentul intervenirii unei deteriorari a relatiei dintre soti, bunul respective va fi partajat in cotele mentionate in acel act de achizitie a bunului.... Este buna si conventia matrimoniala, insa depinde de momentul la care este incheiata aceasta, adica inainte sau dupa casatorie....
Asa cum s-a mentionat anterior corect este ca in contractul prin care vindeti imobilul bun propriu sa declarati pretul real, urmand ca in contractul prin care cumparati sa se mentioneze suma provenita din vanzarea bunului propriu, conform contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. ... de notar..., iar ca restul de pret reprezinta contributia comuna a sotilor. Pentru clarificare sa se mentioneze in contract cotele in care imobilul va fi detinut de cei doi soti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare albinavesela albinavesela Pot sa cumpar o casa fara sotul meu ?sa fac acte doar pe numele meu.din diferite motive el nu vrea sa apara pe acest act.se poate?astept raspuns va multumesc (vezi toată discuția)
Acte apartament sot si sotie ContSters212553 ContSters212553 Tatal meu a cumparat un apartament la care a participat si sotia cu 20% din valoarea apartamentului, desii in acte e trecut doar tatal meu,La anu vreau ca ... (vezi toată discuția)
Precizari vanzare casa inainte de casatorie bmarius1963 bmarius1963 Buna ziua. Inainte de casatorie am dobandit o casa prin cumparare si acum vreau sa o vand. Din suma rezultata vanzarii casei, am cumparat o noua casa in ... (vezi toată discuția)