avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Precizari vanzare casa inainte de casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Precizari vanzare casa inainte de casatorie

Buna ziua.
Inainte de casatorie am dobandit o casa prin cumparare si acum vreau sa o vand.
Din suma rezultata vanzarii casei, am cumparat o noua casa in timpul casniciei. Dupa cumpararea noii case in caz de ....., mostenitorii sotului au vreun drept asupra noii case cumparate?
Mentionez ca sotul la cumpararea noii case nu contribuie cu nimic (valoarea casei fiind cuprinsa in suma rezultata din vanzarea casei dobandite inainte de casatorie).
Ce documente ar trebui intocmite si unde, si ce trebuie sa contina respectivul/le document/e?
Mentionez ca, Vanzarea/cumpararea nu a avut loc inca, urmeaza.
Multumesc anticipat.
, am cumparat o noua casa


Mentionez ca, Vanzarea/cumpararea nu a avut loc inca

Corect e " voi cumpăra", nu?

Când veți cumpăra noua casa veți specifica în contract ca bunul e propriu pt ca înlocuiește un alt bun propriu și veți intabula ca bun propriu.
Trecand peste inadvertenta temporala data de exprimarile dvs.,
bmarius1963 a scris:

Inainte de casatorie am dobandit o casa prin cumparare si acum vreau sa o vand.
Din suma rezultata vanzarii casei, am cumparat o noua casa in timpul casniciei. [...] Vanzarea/cumpararea nu a avut loc inca, urmeaza.

specificati in contract ca noua proprietate se cumpara cu fonduri provenite din vanzarea cutare, cu banii incasati in contul cutare, si ca imobilul reprezinta bun propriu (notarul stie ce sa scrie). Insa in caz de ... al dvs. inaintea sotului, si apoi in caz de ... al sotului, mostenitorilor lui, le va reveni o cota din bunurile dvs. proprii.
Bună ziua!

Pornesc de la premisa că regimul Dvs. matrimonial este cel al comunității legale.

Potrivit art. 340 lit. g) din noul Cod civil, fac parte din categoria bunurilor proprii, „(...) bunurile, sumele de bani sau orice alte valori care înlocuiesc un bun propriu, precum și bunul dobândit în schimbul acestora (...)”.

Prin urmare, atât suma de bani obținută în rezultatul vânzării, precum și imobilul care va fi cumpărat cu această sumă vor face parte din categoria bunurilor Dvs. proprii.

În acest caz, în prinicipu, în ipoteza în care veți deceda înaintea soției Dvs. (care va păstra această calitate la acea dată), aceasta va moșteni cota prevăzută de lege din masa succesorală ținând cont de clasa de moștenitori cu care va veni în concurs, masă succesorală din care va face parte și dreptul de proprietate asupra imobilului dobândit. Dacă în rezultatul partajului succesoral îi va fi atribuit respectivul imobil sau o cotă-parte din dreptul de proprietate, atunci moștenitorii acesteia vor putea, la rândul lor, să dobândească aceste bunuri dacă acestea vor face parte din masa succesorală.

Pentru ca imobilul pe care îl veți dobândi să nu intre în categoria bunurilor comune, trebuie să se precizeze sursa sumei plătit cu titlu de preț pentru a atrage incidența dispozițiilor legale indicate mai sus.

La mulți ani și toate cele bune!

Banii obtinuti din vanzare sunt ai dv. proprii, DAR sunt prezumati ca fiind comuni. :D La fel si casa pe care doriti sa o cumparati cu ei. Va fi bun propriu prezumat comun. De aici si pana la rezolvarea situatiei cum va doriti, va mai fi o intelegere intre mostenitori sau, in caz de neintelegere, un proces.
Va recomand o conventie matrimoniala si un testament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea mea - cumparam impreuna cameliaagafia cameliaagafia Am un apartament mostenire de la mama mea. In cazul in care il vand si eu si sotul cumparam o alta casa impreuna, pot sa o pun numai pe numele meu? Sau ... (vezi toată discuția)
Locuinta bun propriu daca se vinde in timpul casatoriei....? Zechino Zechino Bună ziua, Aș avea următoarea întrebare. Înainte de a mă căsători am dobândit o locuință care este numai pe numele meu, bun propriu. Între timp ... (vezi toată discuția)
Pot sa cumpar un apartament ca bun propriu daca sunt casatorit. ... Byzy22 Byzy22 Pot sa cumpar un apartament ca bun propriu daca sunt casatorit. Si sotia este de acord ca sa nu fie bun comun? (vezi toată discuția)