avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... schimbarea sediului ajuta in insolventa?
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

schimbarea sediului ajuta in insolventa?

buna ziua,
am o firma care indeplineste conditiile pentru declansarea insolventei.
Am primit copie dupa cererea de insolventa depusa de AFP si primul termen este pe 7 martie . In acest moment am nevoie de timp pentru a putea achita stopajul la sursa ( cca 12.000 lei). Prin urmare daca schimb sediul social in alt judet pina la primul termen procedura continua sau este reluata de fiscul din noul judet?
este o solutie? aveti alte solutii?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:23, 22 Februarie 2011
actele de procedura(in ceea ce priveste citarea societatii) au fost corect indeplinite de instanta pana in prezent.
daca veti schimba sediul,este obligatia dvs sa aduceti la cunostinta instantei de acest demers.
ca atare,procesul va continua
atentie! conf lg202/2010, citarea se va face in cunostinta doar o singura data;restul termenelor se considera a fi date in cunostinta partilor,nefiind nevoie a fi citate in continuare
O data investit de competenta nu mai este pozibil schimbarea cauzei care sunt la baza atribuirii competentei. Din codul de procedura civila: Art. 17. - Cererile accesorii si incidentale sunt in caderea instantei competente sa judece cererea principala. Art. 18^1 Instanta investita potrivit dispozitiilor referitoare la competenta dupa valoarea obiectului cererii ramane competenta sa judece chiar daca, ulterior investirii, intervin modificari in ceea ce priveste cuantumul valorii aceluiasi obiect.

Dar daca esti cu pozibilitati de reorganizare de ce nu recunoasteti stare de insolventa si cer reorganizarea. Uitate arts. 94 sy uu a legea daca esti in acest categoriile de persoane:
Art. 94 (1) Urmatoarele categorii de persoane vor putea propune un plan de reorganizare in conditiile de mai jos:
a) debitorul, cu aprobarea adunarii actionarilor/asociatilor, in termen de 30 de zile de la afisarea tabelului definitiv de creante, cu conditia formularii, potrivit art.28, a intentiei de reorganizare, daca procedura a fost declansata de acesta, si potrivit art.33 alin.(6), in cazul in care procedura a fost deschisa ca urmare a cererii unuia sau a mai multor creditori;
b) administratorul judiciar, de la data desemnarii sale si pana la implinirea unui termen de 30 de zile de la data afisarii tabelului definitiv al creantelor, cu conditia sa-si fi manifestat aceasta intentie pana la votarea raportului prevazut la art.59 alin.(2);
c) unul sau mai multi creditori care si-au anuntat aceasta intentie pana la votarea raportului prevazut la art.59 alin.(2), detinand impreuna cel putin 20% din valoarea totala a creantelor cuprinse in tabelul definitiv, in termen de 30 de zile de la data afisarii tabelului definitiv al creantelor.
(2) La cererea oricarei parti interesate, judecatorul-sindic poate scurta, pentru motive temeinice, perioadele prevazute la alin.(1).
(3) Planul va putea sa prevada fie restructurarea si continuarea activitatii debitorului, fie lichidarea unor bunuri din averea acestuia, fie o combinatie a celor doua variante de reorganizare.
(4) Nu vor putea propune un plan de reorganizare debitorul care, intr-un interval de 5 ani anteriori formularii cererilor introductive, a mai fost subiect al procedurii instituite in baza prezentei legi si nici debitorul care a fost condamnat definitiv pentru falsificare sau pentru infractiuni prevazute in Legea concurentei nr.21/1996, sau ai carui administratori, directori si/sau asociati au fost condamnati definitiv pentru: bancruta frauduloasa, gestiune frauduloasa, abuz de incredere, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, infractiuni de fals ori infractiuni prevazute in Legea concurentei nr.21/1996, in ultimii 5 ani anteriori deschiderii procedurii.
(5) Nerespectarea termenelor prevazute la alin.(1) conduce la decaderea partilor respective din dreptul de a depune un plan de reorganizare si, ca urmare, la trecerea, din dispozitia judecatorului-sindic, la faliment
.

Si mai ai clar ca
Art. 33
(1) In termen de 48 de ore de la inregistrarea cererii creditorului indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolventei, judecatorul-sindic va comunica cererea, in copie, debitorului.
(2) In termen de 10 zile de la primirea copiei, debitorul trebuie fie sa conteste, fie sa recunoasca existenta starii de insolventa. Daca debitorul contesta starea de insolventa iar contestatia sa este ulterior respinsa, el nu va mai avea dreptul sa solicite reorganizarea judiciara.
Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
Alvaro Liniers, Avocat
Art. 6 alin. (1) din Legea insolvenţei:
"Toate procedurile prevăzute de prezenta lege, cu excepţia recursului prevăzut la art. 8, sunt de competenţa tribunalului sau, dacă este cazul, a tribunalului comercial, în a cărui circumscripţie îşi are sediul debitorul."

Art. 6 alin. (3) din Legea insolvenţei:
"Tribunalul sau, după caz, tribunalul comercial, în a cărui circumscripţie îşi are sediul debitorul la data sesizării instanţei cu o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei, rămâne competent să soluţioneze cauza indiferent de schimbările ulterioare de sediu ale debitorului."

Deci schimbarea sediului nu vă ajută cu nimic daca instanţa a fost deja investită cu cererea de deschidere a procedurii, decât în situaţia în care, după schimbarea sediului solicitaţi dvs. deschiderea procedurii de insolvenţă faţă de societate la instanţa tribunalului în a cărui circumscripţie se află noul sediu, iar potrivit art. 31 alin. (4) din Legea nr. 85/2006 cererea creditorului se va conexa la cea formulată de debitor. Trebuie avut în vedere şi faptul că cererea debitorului se judecă de urgenţă, primul termen acordat fiind la maxim 5 zile de la data înregistrării cererii (art. 27 alin. (5)), dar bineînţeles că există şi alte căi de a obţine termene.
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2011
Amila, utilizator
Da, nu va ajuta cu nimic schimbarea sediului societatii in alt judet dupa ce a fost sesizata instanta.
Incercati sa va ganditi cum ar fi ca de la un termen la altul sa va tot fi schimbat sediul social si mereu sa judece o alta instanta...:))

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa ContSters134878 ContSters134878 in ce conditii pot sa apelez la insolventa? (vezi toată discuția)
Vreau falimentul dana/80 dana/80 Buna ziua,ajutatima va rog cum sa cer falimentul unui srl care are datori la stat,la banca si la furnizori sunt constienta ca am sa pierd tot dar macar nu mai ... (vezi toată discuția)
Deschiderea procedurii cu lipsa de procedura valeria.bisa valeria.bisa Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Vineri, pe 14.10.2011, am primit de la lichidator notificarea deschiderii procedurii generale a ... (vezi toată discuția)