avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Tulburare de posesie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Tulburare de posesie

Buna ziua,
Deranjez si eu cu o intrebare:

- Un prieten X a cumparat de la o persoana Y o bucata de hectar de padure de fag pt. foc, insa dupa un timp a venit o alta persoana Z care a demonstrat ca acea bucata de hectar este al ei - asta dupa ce prietenul X a apucat sa foloseasca
o parte din lemn.Mentionez ca atit prietenul X cit si vanzatorul Y au fost de buna credinta, chiar credeau ca terenul le apartine, pina si padurarul credea la fel - confuzia s-a creat din cauza unor harti/schite facute prost.

- As vrea sa stiu daca X si Y pot fi dati in judecata pt. tulburare de posesie si furt de lemne.Sau mai exact care din ei pot fi dati in judecata si ce pot pati?

- Eu, ca cel care a scos+transportat lemnul lui X din padure pot fi tras la raspundere pt. ceva? Mentionez ca nici nu mi-am imaginat ca bucata aia de hectar nu le apartinea.

Cu stima!
Cel mai recent răspuns: starfire , utilizator 20:14, 21 Februarie 2011
dar e litigiu civil din ce relatati. nu are nimic penal.
daca lucrurile stau cum le-ati relatat, in mod normal nu se poate retine savarsirea unei infractiuni. In ceea ce va priveste pe dvs. in calitate de transportator... cu atat mai putin.
Solutionarea se va face de instantele civile!
Daca lemnele taiate au fost marcate de agentul silvic in conformitate
cu prevederile legale, nu ar trebui sa fie nici o problema!
Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
Daniel Coman, Avocat
- Un prieten X a cumparat de la o persoana Y o bucata de hectar de padure de fag pt. foc, insa dupa un timp a venit o alta persoana Z care a demonstrat ca acea bucata de hectar este al ei - asta dupa ce prietenul X a apucat sa foloseasca
o parte din lemn.Mentionez ca atit prietenul X cit si vanzatorul Y au fost de buna credinta, chiar credeau ca terenul le apartine, pina si padurarul credea la fel - confuzia s-a creat din cauza unor harti/schite facute prost.

- As vrea sa stiu daca X si Y pot fi dati in judecata pt. tulburare de posesie si furt de lemne.Sau mai exact care din ei pot fi dati in judecata si ce pot pati?

- Eu, ca cel care a scos+transportat lemnul lui X din padure pot fi tras la raspundere pt. ceva? Mentionez ca nici nu mi-am imaginat ca bucata aia de hectar nu le apartinea.

1. daca taierea arborilor si exploatarea s-a efectuat legal : amenajament, marcare , exploatare prin firma autorizata, transport insotit de avizele de insotire, nu este nici o problema.
2. nu vad cum s-a petrecut aceasta "incurcatura" intrucat la baza emiterii autorizatiei de exploatare trebuie sa existe : Titlu de proprietate proces verbal de punere in posesie , amenajament silvic, actele de functionare-autorizare a firmei care exploateaza.
3. in lipsa celor mentionate la punctul 2 (adica persoana de Z are aceste documente ) este savarsirea infractiunii de taiere ilegala si sustragere de arbori , fapa prev. si ped. de art.108,110 din Legea nr.46/2008.
Multumesc tuturor de raspunsuri!

Toti arborii au fost marcati, totul s-a facut legal, doar ca, proprietarii au confundat terenul, asta din cauza ca atit vanzatorul Y cit si Z au avut niste schite facute de firme diferite, si fiecare firma a facut schita dupa cum i-a taiat capul.Asta ma face sa cred ca nici padurarul nu stia exact care cum e improprietarit atita timp cat a venit la marcat.

Stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta Stirbu Mihai Stirbu Mihai X cumpara de la Ocolul silvic masa lemnoasa in valoare de 1000 RON. Primeste actele necesare, respectiv Bon fiscal de Vanzare, emis de organul competent. ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare padure Hamarsold100 Hamarsold100 Eu am o padure de 100 de ha, are in jur de 30000 de mc de lemn, pretul metrului cub de lemn este de 200-450 de lei, deci padurea mea ar fcae minim 6000000 de ... (vezi toată discuția)
Teren impadurit: aplicabilitatea regimului silvic vasilica05 vasilica05 Buna ziua .Am o padure de salcami care sunt de peste 80 de ani ,se poate sa-i tai la ras ? sI daca sunt obligata sa dau padurile in paza ocolului silvic..Si ... (vezi toată discuția)