avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinara prealabila?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinara prealabila?

Salutari! Cum reiese din titlu, am primit o scrisoare prin care am dedus ca sunt cercetat disciplinar. Ok, nimic dubios pana acum. Dar...eu nu mai lucrez la acea societate comerciala din data de 25 septembrie 2010! Din punct de vedere legal, nu am lucrat niciodata in acea societate deoarece nu am avut un contract de munca dupa ~ 10 luni de lucru, acesta fiind si motivul pentru care am demisionat. Precizez ca, in urma demisiei, patronul a fost foarte nemultumit de actiunea mea si m-a contactat telefonic, amenintandu-ma si adresandu-mi injurii in mai multe randuri. Faptele sale m-au impins sa vreau sa-i fac rau si am trimis o sesizare catre ITM Ilfov, prin care am reusit sa demonstrez ca eu si alti aproximativ 30 angajati in decursul celor 10 luni cat am fost eu angajat NU am avut incheiate contracte de munca. In urma sesizarii mele, cei de la ITM Ilfov au trimis diverse controale si au depus dosarul si la Garda Financiara si IPJ Ilfov. Stiu acest lucru deoarece am fost informat in scris de catre ITM Ilfov. Ulterior stiu ca fostul meu patron a fost amendat si, ulterior, si-a inchis punctul de lucru, probabil a dat faliment. Acum vine si intrebarea mea: ce vrea de la mine? Este vreo chichita pe undeva? Ma poate scoate vinovat de falimentul sau? Precizez ca nu am semnat niciodata contract de munca, dar am semnat in numele societatii in nenumarate randuri, totusi fara a fi imputernicit: numele meu se afla pe toate nir-urile incepand cu data de 10 decembrie 2009 pana cel putin la data de 25 septembrie 2010, data la care am demisionat. Imi poate face acest om rau in vreun fel?

LE: scrisoarea a fost intocmita pe data de 17.02.2011, convocandu-ma pe data de 19.02.2011 ora 12:30 pm (sambata), dar eu am primit-o astazi 21.02.2011.
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2011
ContSters194475, utilizator
Cel mai recent răspuns: ocovali , utilizator 16:50, 25 Februarie 2011
nu vad cum, fostul patron, va poate invinovati pe dvs de falimentul punctului de lucru. nu cred ca, poate invoca ca rezultatul acelor controale de care vorbiti, va sunt imputabile dvs. De ce ati semnat documente daca nu aveati contract individual de munca incheiat, chiar daca, acele nir-uri erau numai de uz intern in cadrul acelei societati comerciale? cel mult va poate sicana, asa cum a procedat si pana acum? incercati sa nu raspundeti la provocarile acestuia.
La o cercetare disciplinara nu au ce sa va faca pentru ca aceasta nu poate avea loc decat atunci cand exista un contract de munca.
Este posibil sa existe vreo lipsa in gestiune si cauta un tap ispasitor, aceasta fiind o cercetare administrativa pentru a gasi persoanele vinovate.
Privind notificarea precizata, aceasta oricum era gresita pentru ca nu au fost respectate termenele prevazute de codul muncii si CCM.
Cercetarea disciplinara este tardiva, atata timp cat raportul de munca a incetat ... singura posibilitate este antrenarea raspunderii patrimoniale a dvs , dar pentru asta nu este necesara convocarea la comisia de disciplina.. prin urmare, nu aveti de ce sa va duceti .

P.S.
Codul muncii nu prevede niciun termen referitor la convocare ... in CCMN se prevedea un termen de 5 zile lucratoare înainte de data sedintei.
Salutari, din nou! In primul rand, vreau sa multumesc celor care mi-au raspuns. Am dat telefon la societatea in pricina, si am aflat ca se inchide. Am discutat la telefon cu contabila societatii, cea care a scris convocarea. Se pare ca nu este cercetare disciplinara, doreste doar sa incheiem problema, spune dansa. Mi-a spus ca, in urma sesizarii mele catre ITM Ilfov, dosarul a fost inaintat catre Garda Financiara care a efectuat cercetari si s-a ajuns la concluzia ca sesizarea mea a fost intemeiata. In urma cercetarilor, Garda Financiara i-a obligat sa-mi deschida contract de munca. Dar eu am un contract de munca cu o alta societate, unde lucrez in prezent. La societatea cu pricina am lucrat in perioada 18 decembrie 2009 - 25 septembrie 2010. La actuala societate am contract pe perioada nedeterminata incepand cu 01.01.2011. Este posibil sa se faca contract individual din urma? Contabila societatii cu pricina mi-a spus ca ii este imposibil sa faca acest lucru, dar de ce m-ar mai fi convocat sa rezolvam problema? Si mi-a mai spus "ca vrea sa rezolvam problema pe cale amiabila". Deci se pare ca problema se poate rezolva si pe alta cale, mai putin amiabila. Vreau sa stiu care sunt optiunile mele, daca pot recupera acele 10 luni lucrate. Multumesc anticipat!
Buna ziua!
Probabil, in urma sesizarii dvs la ITM, firma a primit masura sa va incheie contract individual de munca pentru perioada lucrata (nu pentru alta perioada). probabil vi se va intocmi contract individual de munca incepand cu data de 18 decembrie, data la care ati fost angajat si va depune declaratii la sanatate, pensii, somaj...etc astfel incat acea perioada sa nu fie pierduta pentru dvs.
Atenti: Rezolvati cat mai repede rpoblema deoarece, din cate am vazut nous cod al muncii va prevedea amenzi si pentru persoanele care accepta sa munceasca la negru.
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2011
bvr, utilizator

Alte discuții în legătură

se poate elibera carte de munca fara cererea angajatului? teotweety teotweety Buna ziua, Am si eu mai multe intrebari....Situatia sta in felul urmator: am lucrat 5 luni de zile la o firma,unde directorul este o fire foarte ... (vezi toată discuția)
demisie fara preaviz, care nu a fost acceptata kat1975 kat1975 Daca o persoana si-a dat demisia fara preaviz, pe motiv ca angajatorul nu si-a respectat indatoririle din contractul de munca (neefectuare concediu), mai poate ... (vezi toată discuția)
Angajatul care sta denisa_eu denisa_eu Buna ziua, la birou ne confruntam de cateva luni cu un contabil.... sub orice critica; asa ceva nu credeam ca exista: toata ziua sta degeaba, la propriu. ... (vezi toată discuția)