avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... se poate elibera carte de munca fara cererea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

se poate elibera carte de munca fara cererea angajatului?

Buna ziua,
Am si eu mai multe intrebari....Situatia sta in felul urmator: am lucrat 5 luni de zile la o firma,unde directorul este o fire foarte recalcitranta...am incheiat un contract individual care este intregistrat la ITM,dar pana in momentul plecarii mele nu mi s-a dat niciodata o fisa a postului,si nici carte de munca nu mi s- a facut.Acum ceva timp am plecat de acolo,lasand o cerere de incetare a contractului de munca,pe care am si inregistrat-o,dar pe care nu am rezolutia...Am fost sunata si amenintata ca mi se va desface contractul cu concediere,dupa care am fost din nou sunata sa mi se spuna ca am carte de munca pe care scrie acest lucru.Dar aceasta carte de munca este facuta dupa plecarea mea.Am uitat sa mentionez ca nu am mai stat cele 15 zile de preaviz,din cauza jignirilor din partea directorului.Angajatorul poate face carte de munca angajatului,daca acesta nu o cere?Aceasta e intrebarea care ma framanta.
Acum am sa ma angajez la stat si nu stiu ce sa zic despre cartea mea de munca,pentru nu stiu sigur daca s-a intocmit iar la firma la care am lucrat nu ma pot duce pentru ca am fost amenintata ca mi se vor taia picioarele daca mai calc pe acolo.Ce ma sfatuiti sa fac?
Daca scrie pe carte de munca faptul ca am fost concediata,cat de grav e?Ma va afecta toata viata?
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 20:52, 5 Septembrie 2008
teotweety a scris:

Dar aceasta carte de munca este facuta dupa plecarea mea.Am uitat sa mentionez ca nu am mai stat cele 15 zile de preaviz,din cauza jignirilor din partea directorului.Angajatorul poate face carte de munca angajatului,daca acesta nu o cere?Aceasta e intrebarea care ma framanta.


Angajatorul este obligat să achiziţioneze carnete de muncă pentru toţi salariaţii care nu posedă unul.
În caz contrar angajatorul este sancţionat de ITM binenţeles în urma unui control.
Nu este necesară cererea salariatului pentru eliberarea unui carnet de muncă ci doar adresa societăţii către Direcţia Muncii cu toate datele salariatului precum şi declaraţia salariatului pe propria răspundere că nu deţine şi nu a deţinut carnet de muncă.
Situatia e putin complicata atat in ceea ce va priveste, cat si in ceea ce priveste angajatorul.
1.Angajatorul nu numai ca poate face carte de munca angajatului dar chiar era obligat prin prevederile legale in vigoare sa va intocmeasca, carnet de munca. In acest sens:
Decretul nr. 92 din 16 aprilie 1976 privind carnetul de munca - in vigoare - prevede :
"ART. 3
(2) Carnetul de munca se întocmeşte în termen de cel mult 30 de zile de la încadrarea în munca
Art.4
(1) Carnetul de munca este un act personal al titularului şi nu poate fi cedat sau înstrăinat. Carnetul se păstrează de unitate atît timp cît titularul este încadrat în munca, acesta avînd dreptul sa verifice exactitatea tuturor datelor înscrise în carnet.
(2) La încetarea activităţii sau în caz de transferare, carnetul de munca se inmineaza titularului, completat cu toate înscrierile la zi.
(3) La reincadrarea în munca, precum şi în cazul încadrării prin transfer, unitatea este obligată sa ceara, iar cel în cauza sa depună carnetul de munca."

2.Angajatorul era obligat sa va intocmeasca si sa va aduca la cunstinta sub semnatura fisa postului.
3.Nu stiu cu ce articol din codul muncii ati solicitat dvs.incetarea contractului de munca - banuiesc ca a fost demisie? - dar, daca nu v-ati mai prezentat la serviciu in perioada de preaviz de 15 zile fara a avea o rezolutie pe cererea pe care ati depus-o, din partea angajatorului prin care acesta sa fie de acord cu incetarea c.i.m. fara preaviz, a avut dreptul sa va concedieze.
4.In urma amenintarii de catre fostul angajator, faceti o sesizare la ITM, cereti si o verificare cu privire la faptul ca nu vi sa- intocmit in timp carnetul de munca si nu ati avut fisa postului si, de asemenea cu privire la concedierea dvs..
5.Daca va angajati "la stat" vi se va cere obligatoriu carnetul de munca si recomandare de la ultimul loc de munca.Deci, pentru inceput explicati serviciului de resurse umane situatia dvs. si ei va vor primi sau nu actele pentru concurs(examen).
6.Faptul ca ati fost concediata de catre o firma privata poate fi grav, daca este din vina dvs., in sensul ca, un viitor angajator - de stat sau privat - are dreptul sa se intereseze si sa ceara recomandari cu privire la un viitor angajat. Daca au fost abuzuri si incalcari ale legislatiei din partea angajatorului si le puteti dovedi, n-ar trebui sa fie o problema concedierea. Si din acest motiv v-am recomandata sa faceti sesizare la ITM.

Ati intrat in posesia deciziei de desfacere a contractului individual de munca? Vi s-a comunicat o astfel de decizie? Daca vi s-a desfacut disciplinar contractul individual de munca, nu ezitati sa depuneti in instanta actiune pentru anularea deciziei. Trebuia sa fiti instiintata ca angajatorul se prevaleaza de cele 15 zile de preaviz, si asta in scris, nu telefonic.
Oricum ati avea castig de cauza, mai ales ca nu ati pomenit nimic de vreun convocator pentru cercetarea prealabila.
Mergeti la firma si ridicati-va documentele pentru ca de la data comunicarii curge termenul pentru deschiderea unei actiuni si apoi contacti-ne sa va putem ajuta.
Pana la comunicarea deciziei de concediere si contestarea ei in instanta trebuie spus ca nu se putea face concedierea fara o cercetare disciplinara chiar daca este vorba de absentarea in perioada de preaviz, sau mai corect spus de nerespectarea art, din CIM prin care salariatul se angajeaza sa efectueze 15 zile calendaristice preaviz la demisionare.
Asa ca in mod normal angajatorul nu poate depune decizia de concediere disciplinara la ITM neinsotita de dovada cercetarii disciplinare decat daca face dovada ca dvs. ati luat cunostinta cu 5 zile inainte de data la care ati fost convocat pentru cecetare dar nu v-ati prezentat la cercetare , caz in care va poate desface CIM fara cercetarea disciplinara. Mai trebuie spus si faptul ca aceasta cercetare urmata de emiterea deciziei de concediere se face in termen de 30 ziele de la data la care conducerea a luat cunostinta de abaterea savarsita.
Cu alte cuvinte daca au trecut de 30 zile de la data la care s-ar fi incheiat preavizul dvs. si nu ati fost convocata la o cercetare disciplinara la care sa va fi prezentat, teoretic nici nu va mai poate concedia.
Din cele relatate nu am putut afla multe din datele problemei asa ca pentru un raspuns mai la obiect situatia trebuie prezentata real si amanuntit.
Cat priveste carnetul de munca era obligatia angajatorului de al cumpara si completa la zi daca are autorizatia ITM pentru asta, in plus fara ca acesta sa fie emis nici nu primeste ITM decizia de incheiere a lui. Daca este intocmit deja nu puteti spune ca nu aveti carnet de munca.
Ar fi util sa ne relatati si daca, nu cumva v-au transmis o convocare pentru o eventuala cercetare disciplinara, la care nu v-ati prezentat.

Alte discuții în legătură

Contestatie data deciziei de cocediere amya1808 amya1808 Este lovita de nulitate o decizie de concediere in baza art. 61 lit a Codul Muncii, comunicata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, daca in ... (vezi toată discuția)
Anulare concediere adriana.chiritescu adriana.chiritescu Crede-ti ca instanta v-a anula o decizie de concediere daca situatia se prezinta astfel: - nota de constatare pe 14.07.2008 semnata de directorul ... (vezi toată discuția)
Demisie=decizie de concediere???????/ dorin.brezoi dorin.brezoi Buna ziua , va rog sa ma ajutati daca puteti cu o informatie,mi-am dat demisia pe data de 08.10 am primit o convocare ptr o ancheta interna in aceiasi zi , ... (vezi toată discuția)