avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ..procedura retrocedare !
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

..procedura retrocedare !

..In urma unui proces castigat in instanta , soldat cu o hotarare definitiva si irevocabila , Primaria unei localitati este obligata sa : ..anuleze vechiul titlu eliberat , eliberarea unui nou titlu de proprietate pe vechiul amplasament (care era partial liber ).
Din totalul suprafetei o suprafata de 280 mp (intravilan )nu se poate pune in posesie pe vechiul amplasament (fiind ocupat de o casa !), Primaria a facut ,,o oferta ''-cu un teren ..... imposibil de acceptat .
Intrebare :
Care este modalitatea legala prin care se executa hotararea daca ,,propunerea (oferta )'' este inacceptabila .

Mentionez ca pentru recuperarea cheltuielilor de judecata s-a apelat la un executor judecatoresc care sper sa-si faca treaba !
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: tutu12 , utilizator 15:32, 22 Februarie 2011
Puteti obliga ca Comisia de Fond Funciar sa va faca o oferta serioasa si reala, dar numai prin sentinta judecatoreasca.
..Pentru a fi mai explicit , acea suprafata de 280 mp(imposibil de retrocedat -fiind ocupata ) este situata la strada , la o sosea europeana , iar propunerea Primariei este situata in diferite parcele la distanta mare de o sosea , adevarat fiind in ...intravilan , dar apartinand de o localitate limitrofa municipiului .
Multumesc pentru sprijin si ... raspunsurile oferite !
Cu respect !
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2011
tutu12, utilizator
speta prezentata de dvs este interesanta;mi-a captat atentia.
opinia mea:
cred ca exista o culpa atat a instantei cat si a reprezentantului primariei care nu au solicitat o expertiza topo la fata locului sa determine in concreto daca acea suprafata de teren este libera de sarcini si poate fi retrocedata.
in acest context,ar trebui practic ca insusi dvs sa va desfiinatati (desigur prin instanta)ce a-ti obtinut,in sensul ca pentru suprafata de teren imposibil de retrocedat,instanta de judecata sa gaseasca o alta alternativa.Vina mare o are tot primaria care a eliberat pentru acea suprafata unei alte persoane un alt titlu sau este posibila situatia in care se suprapuneau anumite suprafete de teren de la mai multi proprietari.
imi aduc aminte ca am remarcat intr-o speta un caz asemanator;in cazul in care am sa o gasesc, am sa va o comunic in privat.
eventual ar trebui sa verificati daca respectiva constructie nu a fost ridicata ilegal sau neavand un titlu de proprietate asupra terenului.in acest caz,situatia se schimba si ne aflam in situatia unui constructor(chiar de buna credinta) pe terenul altuia. aici sunt solutii juridice clare,explicite.
Pentru a nu va incurca de raspunsuri presupuse, cred ca este bine sa specificati cum suna integral hotararea, ce obligatii concrete a stabilit pentru primarie si cum de ati lasat sa ramana definitiva hotararea daca nu putea fi pusa in aplicare.
De ex. daca:
-anularea titlului s-a cerut/dispus cunoscandu-se situatia celor 280 mp;
-ofertele s-au facut/nominalizat in proces sau dupa;
-constructia este autorizata de primarie, proprietarul cum a intrat in posesia terenului;
-daca pe vechiul amplasament s-a stabilit/propus un drept de superficie pentru constructie;
-daca in cei 280mp este cuprins si un drept de servitute;
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2011
nucu$, utilizator
gabriel z a scris:

cred ca exista o culpa atat a instantei cat si a reprezentantului primariei care nu au solicitat o expertiza topo la fata locului sa determine in concreto daca acea suprafata de teren este libera de sarcini si poate fi retrocedata.

...sa ..clarific !
Pe parcursul procesului s-a efectuat o expertiza topo care a aratat si a contrazis Primaria ca suprafata de teren era libera (nefiind eliberat altei persoane niciun act !) dar suprafata (fiind arabila ) era folosita de persoana care avea si casa construita pe acea suprafata de 280 mp.
Persoanaa care a construit casa a construi casa inainte de 1989 , folosind si suprafata de teren (aproximativ 5000mp ) in mod abuziv , neavand acte de proprietate .
Primaria mi-a eliberat un act de proprietate pe o suprafata echivalenta dar ... extravilan , Instanta a anulat acel act si a obligat Primaria sa elibereze un altul , suprafata revendicata fiind disponibila (dar folosita ilegal -fara acte de proprietate ) inafara de suprafata de 280 mp care este ocupata de un imobil .
Cred ca am oferit lamuririle necesare , dar suprafata de 280 mp - Primaria ....tergiverseaza so o puna in posesie si .. face oferte neechivalente si .. inacceptabile .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicare legea 18/91 stregicu stregicu Buna ziua Dupa decesul mamei mele eu impreuna cu sora mea am actionat in judecata comisia locala pentru aplicarea legii 18/91 ca sa elibereze titlurilor de ... (vezi toată discuția)
Teren intravilan reconstituit in baza legii 18/1991,fara imobil(casa),aplicarea legii 165/2013 ContSters139112 ContSters139112 Buna ziua, prin prezenta intrebare va aduc in discutie o speta cu referire la reconstituirea proprietatii ptr. un teren intravila in suprafata de 1500mp,din ... (vezi toată discuția)
Retrocedare teren "cu cantec" Parintii mei au avut 6 ha de teren. In urma retrocedarii, ne-au fost eliberat titlu de proprietate pentru suprafata de 4, 93 ha, din care 3,93 pe vechiul ... (vezi toată discuția)