Sunt angajata de 3 ani si 6 luni la acelasi loc de munca.
Vreau sa imi iau concediu fara plata aproximativ 3 luni pt rezolvarea unor probleme personale. Daca raman insarcinata, neavand lucrate 12 luni consecutiv,am dreptul la indemnizatia pt cresterea copilului? Sau as putea plati asigurarile pt cele 3 luni neplatite si sa am dreptul la aceasta indemnizatie? Sau in ce masura ma afecteaza?
Va multumesc!
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri profesionale impozabile (cum ar fi salariile).
2. Plata contributiilor nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
3. Asa ca inainte de a lua o hotarare faceti socoteala daca cele 12 luni premergatoare nasterii vor fi acoperite de venituri impozabile.
In ce conditii se acorda concediul pentru studii si ce perioada este?
In acest caz, sunt venituri impozabile si intra la calcularea indemnizatiei pt CCC?
Daca nu am 12 luni cu venituri impozabile nu beneficiez de CCC?
VA MULTUMESC!
1. Concediul pentru studii este prevazut in CCM la nivel de unitate. Daca nu aveti asa ceva atunci trebuie sa negociati cu angajatorul sa va dea acest concediu.
2. De regula acest concediu este fara plata deci nu aveti venituri impozabile care sa fie luate in calculil indemnizatiei pentru CCC.
3. Puteti vorbi cu angajatorul sa va luati CO pe acest an si, daca mai este nevoie, valuati si CFP deoarece pentru CCC sunt luate in calcul si fractiunile de luna.
4. De regula concediul pentru studii este de 30 de zile calendaristice. Daca luati totusi CFP o luna de zile faceti asa fel incat acesta sa fie in doua luni, nu tot intr-o luna, pentru a beneficia de fractiunile deluna lucrate.
Da, asa am citit si eu in legislatie referitor la fractiunile de luna. Dar nu specifica de cate ori poti avea lucrate minim jumatate din zilele lucratoare ale lunii in cursul celor 12 luni.
Salariul fiind redus la jumatate, atunci si indemnizatia va avea valoare mai mica.
Am citit ca gravida are dreptul la 16 ore lunar libere pt efectuarea de analize, fiind platite aceste 2 zile. Mai este valabil acest lucru?
Va multumesc mult pt lamuriri!
o zi buna!