avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de maternitate

Care sunt conditiile de acordare a concediului de maternitate pentru o persoana angajata cu o jumatate de norma? Ce vechime neintrerupta in munca trebuie sa aiba pana la primirea concediului de maternitate? Concediul fara plata se considera intrerupere daca a fost acordat in cursul celor 12 luni anterioare concediului de maternitate? Care este cuantumul indemnizatiei pentru concediu de maternitate in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:06, 23 Septembrie 2012
1. - Concediul de maternitate = 126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal.
- Beneficiati de indemnizatie pentru concediu de maternitate daca aveti cel putin o luna cu contract individual de munca in ultimele 6 luni.

2. - Daca va referiti la concediul pentru cresterea copilului (CCC) acesta se acorda daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului aveti venituri din salarii, activitati independente sau agricole sau perioade asimilate acestora (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de mjaternitate etc.).
- Daca in cele 12 luni ati avut o luna intreaga (1-31) de CFP atunci nu veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Daca ati avut CFP intins pe doua luni atunci beneficiati de prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere copil si concediu marianabarbuceanu2 marianabarbuceanu2 Buna ziua, am si eu o intrebare. daca am contract pe 4 ore pot beneficia de indemnizatie crestere copil si concediu? la ce sumna m-as incadra avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ALINACARSTEA ALINACARSTEA Buna ziua. M-ar interesa pt o persoana daca va primi indemnizatie crestere copil, daca s-a luat concediu fara plata 14 zile, si concediu medical 15 zile pt a ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu ingrijire copil pt 2 ani? Cris7a Cris7a Va rog sa-mi spuneti daca pot benefica de concdi ingrijire copil pana la 2 ani daca in ultimele 12 luni , am o luna de concediu fara plata ? din cate am ... (vezi toată discuția)