Mi s-a desfiintat in apel, intr-o speta comerciala, o sentinta pe care am pus-o partial in executare. Fostul debitor ma citeaza insa la judecatoria unde ne-am judecat pe fond - si care a emis titlul executor. Nu trebuia sa fiu citat la instanta unde domiciliez, care este alta decat judecatoria unde ma judec acum ? Suma care se doreste a fi intoarsa este de peste 1 miliard - nu era competent tribunalul ?
Competenta instantei de judecata nu este doar in functie de domiciliul paratului. Competenta poate fi in functie de locul situarii imobilului, de locul incheierii contractului etc.
Pentru intoarcerea executarii silite este competenta instanta care a incuviintat executarea silita si pentru care are competenta executorul jduecatoresc care a pus in executare hotararea instantei.
intoarcerea executarii se judeca de instanta de fond care a pronuntat solutia. daca ati recunoscut pretentiile prin intampinare, puteti invoca neplata cheltuielilor de judecata.
Întoarcerea executării este posibilă prin trei modalităţi procedurale, toate fiind reglementate prin dispoziţiile art. 404 ind.2 (1), (2) şi (3) din codul de procedură civilă.
Astfel, într-o primă modalitate, întoarcerea executării se dispune de către chiar instanţa care a desfiinţat titlul executoriu sau actele de executare, la cererea celui interesat.
Când instanţa care a desfiinţat hotărârea executată, a dispus rejudecarea în fond a pricinii fără a desfiinţa titlul executoriu, această măsură va putea fi luată de către instanţa de trimitere.
În cea de a treia ipoteză, pentru a obţine întoarcerea executării, persoana îndreptăţită trebuie să introducă o acţiune separată. Potrivit alin. 3 al art. 404 ind.2 C.proc.civ., în această situaţie cererea se va adresa instanţei judecătoreşti competente, potrivit legii.
Or, chiar dacă textul nu o prevede expres, este de reţinut că sintagma „instanţă competentă potrivit legii” face trimitere la competenţa materială de soluţionare a litigiului în primă instanţă.
Inteleg deci ca, pe de o parte, "instanta competenta potrivit legii" este instanta domiciliului meu (intoarcerea executarii priveste restituirea unei sume mai mari de 1 miliard) adica, daca inteleg eu, jud. sect.3, respectiv, tribunalul.
In alta opinie insa ar fi competenta instanta (jud. sect.2) care a emis titlul executoriu.
Deci, din nou, pot ridica in fata jud.sect.2 exceptia necompetentei teritoriale si materiale ?!?
Executarea sentintei
desepe01
Doresc sa aflu, daca asupra unei sentinta irevocabile, prin care am castigat niste drepturi salariale, care au si fost platite deja de ordonatorul principal ... (vezi toată discuția)