avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită intoarcerea executarii
Discuție deschisă în Executare silită

intoarcerea executarii

Care sunt motivele pentru care s-ar putea solicita intoarcerea executarii ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:08, 18 Decembrie 2009
Intoarcerea executarii silite se solicita in cadrul contestatiei la executare. In cazul in care contestatia la executare formulata de debitor se admite, instanta trebuie sa indice si cum se va proceda la intoarcerea executarii. In cazul in care nu s-a solicita intoarcerea executarii, aceasta se poate solicita printr-o actiune separata, adresata tot instantei de executare, motivul fiind tocmai o eventuala contestatie la executare anterioara, ce a dat castig de cauza contestatorului si a anulat toate formele de executare.

In afara de situatia prezentata anterior de d-nul executor judecatoresc Galea Viorel, situatie reglementata de disp. art.399-404 C.proc.civ., mai avem si situatiile prevazute de disp. art.404 ind.1-3 C.proc.civ. titlul "Intoarcerea executarii"
Art.404 ind.1 C.proc.civ. , de exemplu, prevede:
"(1) In toate cazurile in care se desfiinteaza titlul executoriu sau insasi executarea silita, cel interesat are dreptul la intoarcerea executarii, prin restabilirea situatiei anterioare acesteia.
(2) Bunurile asupra carora s-a facut executarea se vor restitui celui indreptatit.
(3) In cazul in care executarea silita s-a facut prin vanzarea unor bunuri mobile, intoarcerea executarii se va face prin restituirea de catre creditor a sumei rezultate din vanzare, actualizate in functie de rata inflatiei, cu exceptia situatiei cand isi gaseste aplicare art.449."
Întoarcerea executării este posibilă prin trei modalităţi procedurale, toate fiind reglementate prin dispoziţiile art. 404 ind.2 (1), (2) şi (3) din codul de procedură civilă.

Astfel, într-o primă modalitate, întoarcerea executării se dispune de către chiar instanţa care a desfiinţat titlul executoriu sau actele de executare, la cererea celui interesat.

Când instanţa care a desfiinţat hotărârea executată, a dispus rejudecarea în fond a pricinii fără a desfiinţa titlul executoriu, această măsură va putea fi luată de către instanţa de trimitere.

În cea de a treia ipoteză, pentru a obţine întoarcerea executării, persoana îndreptăţită trebuie să introducă o acţiune separată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce instanta este competenta pentru intoarcerea executarii ? flrn468 flrn468 Mi s-a desfiintat in apel, intr-o speta comerciala, o sentinta pe care am pus-o partial in executare. Fostul debitor ma citeaza insa la judecatoria unde ne-am ... (vezi toată discuția)
Executare silita- blocare conturi stf_stf stf_stf buna ziua am fost executat silit si mi-au fost blocat contul bancar .Am depus contestatie la executare si am urmatoarea intrebare: daca platesc suma din ... (vezi toată discuția)
Executarea sentintei desepe01 desepe01 Doresc sa aflu, daca asupra unei sentinta irevocabile, prin care am castigat niste drepturi salariale, care au si fost platite deja de ordonatorul principal ... (vezi toată discuția)