avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intretinere pentru un "parinte"
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intretinere pentru un "parinte"

Nu stiu daca v-ati mai confruntat cu aceasta problema, pentru ca eu nu am mai intalnit un caz asemanator. De curand am primit o citatie prin care sotul meu este chemat in judecata de tatal lui, unde solicita intretinere de la sotul meu si de la sora lui , motivand ca are o pensie mica din care nu se poate descurca si o serie de boli "incurabile".Situatia este la prima vedere ilara dar totusi cat se poate de serioasa.Tatal este divortat de mama de aproximativ 10 ani, copii au fost incredintati mamei, tatal fiind obligat sa plateasca pensie alimentara copiilor pana cand acestia au terminat studiile. In urma partajului incheiat in anul 2001 tatal a ramas cu tot iar mama a ramas in strada cu doi copii si o despagubire de 15 milioane lei vechi, dupa o munca de o viata (casa , masina si terenuri).Acest tata, in decursul casniciei , si-a maltratat copii si sotia, alungandu-i de nenumarate ori de acasa (si multe alte tratamente rele pe care nu merita sa le mai amintesc aici ).
Si-a renegat de nenumarate ori copii, inclusiv , atunci cand l-am sunat sa -l anunt ca va fi bunic , mi-a spus ca este o coincidenta de nume, pentru ca el nu a avut niciodata copii. Inclusiv l-a amenintat pe sotul meu ca atunci cand se va pensiona il va da in judecata pentru intretinere , sau il va dezmosteni. Si dupa 4 ani in care nu am mai stiut nimic de el si-a pus in aplicare amenintarea. Noi o mai avem in intretinere pe bunica mea, cu care avem un contract de intretinere viagera, avem un copil de 4 ani si un credit ipotecar . Cumnata mea (sora sotului) este plecata din tara si de asemeni are un credit ipotecar (destul de mare). Avand in vedere aceste lucruri instanta ma poate obliga sa-i platesc pensie alimentara? Daca un parinte isi poate renega copiii, nu poate si un copil sa faca acelasi lucru?
Daca v-ati mai confruntat cu o problema similara va rog dati-mi un sfat.
cazul este serios si trebuie sa il tratati cu toata atentia. Ceea ce ati scris mai sus trebuie sa sustineti si in fata instantei, cu documente. Potrivit codului familiei el poate sa face o astfel de cerere, dar instanta se va pronunta asupra temeiniciei ei. va trebui sa va informati si asupra situatiei sale materiale, pentru a demonstra instantei ca nu e atat de necajit precum pretinde.
Doamna, ce anume e ilar intr-o astfel de situatie? Ca eu nu gasesc...

Nu conteaza ce fel de parinte a fost, a fost parinte. Si sotul e copil. Si fiecare are datorii si drepturi.
Luati repede un avocat si mergeti la el cu actele, inclusiv cu date despre bunica si ce contract e acela... caci par a fi sanse sa-i platiti intretinere.

Diana, eu nu am inteles ca tatal sotului ar avea bani de intretinere, am inteles doar ca a fost un parinte... necorespunzator, ca relatiile dintre el si copii nu sunt bune. Dar asta nu a dus niciodata la incetarea obligatiei de intretinere.
Domnule avocat, eu nu spun ca sotul meu nu este copil sau ca acel individ nu este tatal lui, spun doar ca acest om toata viata lui a avut mana doar de luat , spun ca este un om care si-a renegat copiii si care i-a chinuit cat a putut si care acum simte nevoia sa se razbune pentru faptul ca legea l-a obligat sa plateasca copiilor lui pensie alimentara.Adica sa-si ia inapoi ce a dat. Acest om nu a vrut sa ne cunoasca si nu a vrut sa-si vada copiii atunci cand s-au dus la el. A fost profesor toata viata si acum este la pensie si are un apartament. De ce nu si-a cautat copiii personal sa le spuna ce are de spus? Ne-a trimis o scrisoare in care ne-a dat numarul de telefon mobil sa-l contactam daca avem vreo nelamurire si sa ne spuna ca fiecare minut de convorbire ne costa 100 ron . Banuiesc ca are bani sa se intretina din moment ce are telefon mobil. Daca ar fi fost un om cum trebuie nu i-ar fi negat nimeni ajutorul, si aveti dreptate nu este o situatie ilara , este una in care ar trebui sa plangem si sa ne dam seama ca noi nu avem nici o vina pentru parintii pe care ii avem si ca odata ce i-am capatat ii avem pe viata, ce daca ei ne maltrateaza fizic si psihic, noi avem obligatia sa-i suportam ca sunt ai nostri, si daca se poate sa le platim si pensie. Noi nu avem posibilitate sa-l intretinem si vom demonstra asta cu acte , dupa cum ne sfatuiti, dar de ce unii parintii isi aduc aminte ca au copii numai atunci cand trebuie sa primeasca ? Va multumesc foarte mult pentru sfat ! Am inteles ca este o situatie serioasa si o voi trata ca atare. As vrea totusi sa mentionez ca avem un venit net de aproximativ 2000 ron pe luna (inclusiv bunica) si un credit ipotecar de aproximativ 850 ron la care se adauga si celelalte cheltuieli curente. Familia numara patru persoane. Cam ce valoare ar putea avea pensia de intretinere ?
Multumesc inca o data!
Nu avem nicio obligatie sa-i suportam, insa sunt alte prevederi legale care ne feresc de asta. Ca sistemul nu ne apara prea mult, ca suntem o tara inca saraca sau ca parintele care este inca grijuliu nu face demersuri sau nu obtine decaderea din drepturi... Astea sunt alte povesti, doamna, asta va spun...
Ca merita sau nu, moral, sa fie intretinut, nu stiu. Eu va spun ca, juridic, are toate sansele. Asta pentru ca nu cunosc, momentan, cauze impotriva acestui fat, veniturile lui etc.
Nu stiu daca e apt de munca sau nu.
Asa incat, din datele pe care mi le-ati spus, destul de putine dealtfel, nu pot sa spun ca nu va obtine.

Nu am date sa va spun cat ar fi pensia de intretinere. De aceea v-am trimis la un avocat... Nu stiu venitul lui, necesitatile lui... Nu conteaza veniturile familiei, numai ale sotului dv.
Nu conteaza decat persoanele care se afla in intretinerea sotului, deci verificati bine acel contract de intretinere cu bunica.
Depinde si de pensia lui, e posibil sa micsoreze un avocat pretentia de pensie, nu stiu daca actiunea e deja introdusa sau e numai la stadiu de amenintare, caz in care un avocat l-ar putea descuraja cu o notificare...

Oricum, nu am inteles, omul asta a avut mana numai de luat, sau a platit pensia de intretinere la care a fost obligat?
Daca actiunea e deja pe rol, nu mergeti cu astfel de sustineri care se contrazic intre ele, de aceea ar fi mai bun un avocat...
Actiunea este deja pe rol.
Bunica, se afla in intretinerea noastra (a mea si a sotului meu, exact asa este specificat in contractul de intretinere) si trebuie sa locuiasca la domiciliul nostru , noi suntem obligati sa ii asiguram alimente , imbracaminte, medicamente, etc. Impreuna avem un copil de patru ani. Contractul ipotecar este pe numele sotului meu, iar eu sunt codebitor. Sotul meu are in momentul de fata un venit net de 850 Ron (aproximativ). Despre cumnata mea nu stiu ce sa va spun , ce venit are si ce cheltuieli , iar mai multe date despre "socrul" meu nu stiu (referitor la venit).
Va multumesc din suflet pentru sfaturi si aveti dreptate : nu ma pot contrazice in instanta, pentru ca acolo conteaza fiecare cuvintel pe care il spui si bineinteles ca vom consulta un avocat mai ales pentru ca procesul respectiv este la cateva sute de Km de orasul unde locuim, dar am vrut sa plecam la drum cu lectia invatata si sa stiu la ce sa ne asteptam.

Alte discuții în legătură

Cum se poate renega un copil... iconita iconita cum se poate renega un copil in mod legal?Exista asa ceva?Copiii nostrii vor sa fie cerscuti si daca se poate bine,educati, tinuti prin scoli inalte daca se ... (vezi toată discuția)
Asumare obligatii familie tata jacquelline jacquelline Am o prietena care a fost crescuta doar de mama, tatal neavand nici o implicare (platea uneori, cand isi amintea pensie alimentara). De ceva timp tatal ei a ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere pentru student major. subzistă obligația de plată după căsătoria lui? Sile Chiriac Sile Chiriac Am un băiat de 24 de ani căruia îi plătesc pensie alimentara.Este student,dar de doi ani s-a căsătorit și are un copil.Legea mă mai obligă să-i ... (vezi toată discuția)