avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Noul Cod CAEN 2008 recodificare gratuita fara rescrierea actului ...
Discuție deschisă în Noul Cod CAEN 2008

recodificare gratuita fara rescrierea actului constitutiv ?

Firma a fost infiintata prin act constitutiv in 1999. Nu s-a facut prima recodificare (actuala din 2003). In prezent ORC refuza sa faca recodificarea gratuit motivand ca "nu s-a facut prima recodificare pe bani" si ar trebui prima data sa rescriu actul constitutiv.
Conform Hotarare nr.322 din 19/03/2008 art.3 "Actualizarea obiectului de activitate, astfel cum este reglementata de prezenta hotarare, se inregistreaza in registrul comertului in baza deciziei/rezolutiei directorului oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, fara a exista obligatia publicarii in M.O. al Romaniei si a depunerii actului constitutiv actualizat".
Angajatii de la ORC au dreptate sau nu am interpretat eu bine hotararea ?
Cel mai recent răspuns: agnes1999 , utilizator 13:00, 23 Iunie 2008
Au dreptate zic eu. Motivul ca nu ati facut prima recodificare e destul de grav, bine ca nu v-ati trezit cu societatea radiata pana acum... Dar nu inteleg de ce actualizarea actului constitutiv e problema.
Asociatul unic e firma mama din Germania. Ori e nevoie de cei doi asociati ai firmei din Germania pentru semnarea noului act, ori trebuie imputernicire notariala de la cei doi parteneri. E greu de explicat de ce trebuie din nou infiintata firma, din moment ce nu s-a schimbat nimic. Ei acolo au acelas cod CAEN din prima zi (peste 20 de ani) si pana in prezent. Ce e mai interesant, ei au codul vechi acolo si nimeni nu le cere modificare.
agnes1999 a scris:
Ori e nevoie de cei doi asociati ai firmei din Germania pentru semnarea noului act, ori trebuie imputernicire notariala de la cei doi parteneri.

Poftim?!? De unde procuri si alte nebunii??? Actul constitutiv actualizat poate fi semnat de orice persoana imputernicita prin hotararea de recodificare, si chiar fara imputernicire de reprezentantul legal al societatii mama. Notarul intervine cel mult pentru legalizarea traducerii hotararii, daca nu se face bilingva.

E greu de explicat de ce trebuie din nou infiintata firma, din moment ce nu s-a schimbat nimic.

Nu reinfiinteaza nimeni nimic. Se schimba doar codificarea obiectului de activitate, si in consecinta trebuie depus actul constitutiv cu modificarile la zi. Societatea ramane aceeasi.

Ei acolo au acelas cod CAEN din prima zi (peste 20 de ani) si pana in prezent. Ce e mai interesant, ei au codul vechi acolo si nimeni nu le cere modificare.

Asta e oarecum ciudat avand in vedere ca la nivel comunitar s-a modificat cel putin o data.
Eu am reprodus doar ce au comunicat cei de la ORC. Am mai avut o tentativa de actualizare al actului constitutiv, dar am avut doar hotarare de recodificare prin care am fost imputernicita sa semnez si actele la ORC. Atunci au cerut ca cei doi asociati sa vina personal sa semneze, (sunt doi reperezentanti legali) sau sa prezint imputernicire notariala de la fiecare in parte (unul din asociati are 60%, celalalt 40% din firma mama).
As mai avea urmatoarele intrebari:
- a aparut undeva in legistlatie obligativitatea de recodificare pana la o anumita data ? Ma refer la prima hotarare din 2002.
- scrie undeva obligativitatea de recodificare pana la o anumita data in noua hotarare ? Revin la art.3 din hotararea citata unde se precizeaza "fara a exista obligatia depunerii actului constitutiv actualizat". De ce nu se poate recodificare fara rescriere act costitutiv ?
- daca pun la dispozitia ORC hotararea de recodificare bilingva, cerere de recodificare si sunt dispusa sa platesc, au obligatia sa presteze acest serviciu ? Am inteles ca prefera sa trimita firmele la juristi decat sa pregateasca ei actul constitutiv rescris.
Va multumesc mult pentru intelegere.
agnes1999 a scris:
Am mai avut o tentativa de actualizare al actului constitutiv, dar am avut doar hotarare de recodificare prin care am fost imputernicita sa semnez si actele la ORC. Atunci au cerut ca cei doi asociati sa vina personal sa semneze, (sunt doi reperezentanti legali) sau sa prezint imputernicire notariala de la fiecare in parte (unul din asociati are 60%, celalalt 40% din firma mama).

Pentru cerinta de a semna UNUL din reprezentantii legali sa zicem ca ar exista justificare (ca nu v-au imputernicit expres pt asta), dar sa ceara amandoi, sau procuri notariale, asta e abuz. Nu va mai lasati pacalit(a) de referenti, ei nu au dreptul de a refuza un dosar. Cereti sa il accepte si va sustineti cauza la judecatorul delegat, daca el vede ceva in neregula.

- scrie undeva obligativitatea de recodificare pana la o anumita data in noua hotarare ? Revin la art.3 din hotararea citata unde se precizeaza "fara a exista obligatia depunerii actului constitutiv actualizat". De ce nu se poate recodificare fara rescriere act costitutiv ?

A doua recodificare se poate fara act constitutiv. Problema e ca dvs nu ati facut-o pe prima, asa incat programul ORC nu poate gasi codurile din 2007 ca sa le actualizeze si ar da o varza. Trebuie sa faceti mai intai prima recodificare, care are alta procedura decat cea de acum.
Pentru asta din 2008 nu exista termen, insa pana in 2009 e fara taxe.

- daca pun la dispozitia ORC hotararea de recodificare bilingva, cerere de recodificare si sunt dispusa sa platesc, au obligatia sa presteze acest serviciu ? Am inteles ca prefera sa trimita firmele la juristi decat sa pregateasca ei actul constitutiv rescris.

Nu pot face ei actul constitutiv actualizat, si e normal. Societatea are obligatia sa incorporeze toate modificarile intervenite, care pot fi multiple daca nu s-au facut actualizari de cativa ani. Nu e vorba ca nu vor, legea nu le da acest drept.

Inca ceva: ziceam mai sus de preschimbarea certificatului de inmatriculare. El nu vine ca o consecinta a primei recodificari, ci ca cerinta a legii 359/2004:

Art. 26 - Până la data de 31 decembrie 2004, persoanele juridice prevăzute la art. 2, care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, nu au preschimbat certificatul de înmatriculare şi cel de înregistrare fiscală, au obligaţia de a solicita la oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul din judeţul în a cărui rază au sediul social sau secundar preschimbarea acestora cu noul certificat de înregistrare conţinând codul unic de înregistrare.

Am presupus ca nu l-ati preschimbat deoarece ar fi implicat si recodificarea din 2003.
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2008
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Recodificare+preelungire mandat Monicul Monicul Va rog sa-mi dati un sfat pentru urmatoarea situatie. Recodificare caen si prelungirea mandatului administratorului. Ce documente trebuie? Aga cu ... (vezi toată discuția)
Preschimbare certificat de inregistrare scorus69 scorus69 Buna ziua va rog mult de tot sami spune ti cat ma costa taxele la ONRC pentru preschimbare certificat de inregistrare cu noul cod CAEN si inchidere punct de ... (vezi toată discuția)
Caen szture szture Buna ziua, La recodificarea CAEN-ului societatea noastra a schimbat doar caen-ul aferent activitatii de baza,iar cele secundare au ramas ... (vezi toată discuția)