Tatal meu a incheiat cu bunicul meu un contract de intretinere, bunica fiind deja decedata si dupa ea s-a facut succesiunea.Toate obligatiile au fost indeplinite pe timpul vietii bunicului si costurile inmormantarii au fost suportate de catre noi fratele tatalui meu a contribuit putin.Pe timpul vietii bunicului, fratele tatalui meu l-a vizitat foarte putin la fel au facut si copii si sotia acestuia.Tin sa precizez ca locuim in acelasi bloc.Acum ca bunicul a murit de un an si cateva luni am primit o somatie de chemare in instanta ca sa se rezolutioneze contractul de intretinere.
Am citi undeva de rezerva succesorala.Aici se aplica?Mentionez ca fratele tatalui deja are o parte dupa succesiunea bunicii.
Astept orice raspuns sau sfat venit din partea dumneavoastra.
... Art. 845. Valoarea bunurilor înstrãinate unui succesibil în linie dreaptã, cu sarcina unei rendite viagere sau cu rezervã de uzufruct va fi socotitã în portiunea disponibilã si excedentele, de este, se va trece în masa succesiunii. Imputatia si raportul nu pot fi cerute de succesibilul în linie dreaptã care a consimtit la aceste înstrãinãri...sa traduc;in caz de instrainare in conditiile de mai sus catre succesibil in linie dreapta in favoarea altor succesibiuli in linie dreapta opereaza o prezumtie de liberalitate(actul incheiat e considerat donatie)...insa e o prezumtie care poate fi rasturnata prin dovada prestarii intretinerii caz in care nu mai functioneaza prezumtia de donatie care ne duce la calculul rezervei...
Intretinerea a fost prestata...parintii mei au avut grija de bunicul oferindu-i mancare, imbracaminte, tatal meu chiar a avut grija de el ca si de un copil(in momentul in care nu se prea putea misca il ajuta sa se spele si spre sfarsit chiar il spala chiar el), mama ii facea curatenie in camera si ii schimba zilnic asternuturile si cand a fost nevoie i-au fost cumparate si medicamente...la un moment dat am chemat un vecin care lucreaza ca si asistent sef la un spital sa ii administreze glucoza si ceva vitamine...asta a fost in ultima perioada din viata lui...cheltuielile, gazul, electricitatea erau platite de parintii mei din banii lor.
Ca regula generala, daca intretinerea s-a acordat, fratele incearca degeaba.Dar pentru un raspuns corect, trebuie studiat contractul incheiat de avocat. Care era titulatura exacta a actului?
Chiar daca ar trebui sa vad dosarul mai inainte, pot sa spun ca nu are sanse.
1021 C.civ impune necesitatea cererii partii interesate, care are facultatea de a pretinde fie obligarea la executarea in natura,cand este posibil, fie rezolutiunea contractului cu daune interese.
Act donatie
ContSters83761
Buna seara.Doresc un raspuns daca se poate referitor la atacarea unui act de donatie.Suntem trei frati si tatal nostru a facut un act de donatie pentru un ... (vezi toată discuția)