avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare cadru didactic in 2011
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare cadru didactic in 2011

Mama mea este cadru didactic si se poate pensiona conform Legii pensiilor nr.263/2010, anexa 5, in luna mai 2011. Recent a fost informata de la scoala ca nu se poate pensiona decat la sfarsitul anului scolar 2010-2011, adica doar din 31 august 2011, deoarece prin Ordinul Ministerului Educatiei nr. 3753/2011 s-au stabilit aceste "masuri tranzitorii" valabile doar in anul 2011. Eu consider ca un Ordin nu poate veni sa modifice o lege, respectiv legea pensiilorin acest caz. Totusi, daca nu vor sa-i intocmeasca dosarul de pensionare mamei mele in luna mai 2011, care este solutia: sa se pensioneze abia in 31.08.2011 si apoi sa solicite retroactiv pensia pe luna mai, iunie, iulie si august 2011 sau sa atac inca de acum in contencios, ca nelegal, Ordinul 3753/2011 publicat in M.Of. 104/09.02.2011.
Cel mai recent răspuns: ela76 , utilizator 10:20, 24 Februarie 2011
Isi pot continua activitatea pana la..., nu e obligatoriu.
ela76 a scris:
Totusi, daca nu vor sa-i intocmeasca dosarul de pensionare mamei mele in luna mai 2011, care este solutia: sa se pensioneze abia in 31.08.2011 si apoi sa solicite retroactiv pensia pe luna mai, iunie, iulie si august 2011 sau sa atac inca de acum in contencios, ca nelegal, Ordinul 3753/2011 publicat in M.Of. 104/09.02.2011.

Mama dvs. nu poate depune cerere in august si apoi sa solicite plata unei pensii care nu a fost stabilita. Altfel spus: depunand cererea in august, casa de pensii emite decizie ulterior si plateste drepturi de la data inregistrarii cererii, conform art. 104, alin. (2) din Legea nr. 263/2010.

Art. 104
................................................
(2) Pensiile se stabilesc, prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege şi se acordă de la data înregistrării cererii.

Art. 11. (1). Personalul didactic de predare, de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar care indeplineste varsta de pensionare pe parcursul anului scolar 2010-2011 se pensioneaza la data incheierii anului scolar.

(2) Pensionarea personalul didactic de predare, de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar se poate face si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv a inspectoratului scolar.
Ce sa atacati?
art.11 alin.2 din Ordinul 3753/2011 suna asa:"Pensionarea personalului didactic, de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar se poate face si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv a inspectoratului scolar". Cu alte cuvinte, directorii se pot pensiona in timpul anului scolar, dar personalul de predare NU.De altfel, au fost informati in acest sens, ca doar directorii se pot pensiona in cursul anului scolar.Asadar este vorba despre o discriminare!

In ce priveste raspunsul moderatoarei, problema este ca nu i se primeste dosarul de pensionare in mai 2011, desi Legea 263/2010 spune ca pensionarea se poate face in mai 2011 si mama mea doreste sa se pensioneze in mai 2011.

Asadar, in cazul in care persoanei i se refuza primirea dosarului de pensionare din mai 2011 si pana in 31 august 2011, dar legea ii recunoaste dreptul la pensie inca din mai 2011, consider ca este corect si legitim ca ea sa solicite in instanta dreptul la pensie inca din luna mai 2011.

Oricum, imi este clar acum ca trebuie sa atac in contencios Ordinul 3753/201 al Ministerul Educatiei, care aduce o vatamare dreptului la pensie al mamei mele, care nu se mai poate deschide din mai 2011, asa cum prevede Legea 263/2010, ci doar de la sfarsitul anului scolar, lipsind-o pe mama mea de pensia pe cateva luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare in invatamant lenrob lenrob In urma restrangerii de activitate in invatamant am ramas titulara scolii, dar cu restrangere nesolutionata. Anul viitor va iesi la pensie o co;lega, dar dupa ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipată parțial profesor Cornelia59 Cornelia59 Sunt profesor, doresc pensionare anticipată partial începând cu semestru 2, respectiv februarie 2017. Ma incadrez din punct de vedere al vechimii standard ... (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare - cadru didactic alinalextd alinalextd Sunt profesor, n. 31.05.1950 , am o vechime de 39 ani,cand pot iesi la pensie la limita de varsta? Dar anticipat si cu ce penalizare? Odata proesorii puteau ... (vezi toată discuția)