Va sfatuiesc sa formulati o cerere in scris pentru plata drepturilor salariale si solicitarea comunicarii, tot in scris, a temeiurilor neplatii de catre angajator. Trimiteti prin posta, cu confirmare de primire, solicitarea si pastrati un exemplar (fotocopie) a acesteia, precum si dovada trimiterii si confirmarea primirii. Puteti depune aceeasi cerere si la secretariatul (reggistratura) firmei, cu solicitarea confirmarii de primire pe exemplarul in copie ramas la dvs., insa este posibil ca un asemenea angajator, cu o astfel de atitudine incorecta, sa refuze chiar si primirea cererii. Dar si pentru acest comportament puteti formula inclusiv o plangere penala pentru abuz in serviciu.
Ulterior sau chiar concomitent desfasurarii acestei proceduri (care nu este obligatorie, dar va asigura o parte a probatoriului referitor la atitudinea, intentiile si faptele angajatorului, fata de obligatiile legale pe care le are), puteti introduce o actiune in instanta pentru plata drepturilor salariale datorate. Problema poate fi mai complexa decat pare si mai greu de gestionat de catre un nespecialist si de aceea nu ar fi rau (dar nu este obligatoriu) sa angajati un avocat. Oricum, nu trebuie sa va lasati intimidat de un angajator care actioneaza abuziv si care mizeaza, probabil, tocmai pe intimidarea dvs. Pentru afirmatiile pe care le face, cat si pt. dovedurea platii salariior restante, ii revine chiar lui sarcina probei.
Iar daca nu poate proba sustinerile si plata salariului, cu siguranta instanta il va obliga la inndeplinirea obligatiilor de plata care ii reveneau.
Succes.
p.s. Puteti fi asistat de avocat si in incercarea rezolvarii prejudiciare a conflictului, dar daca nu va puteti permite aceste costuri (ceea ce este de presupus pentru un cineva in situatia dvs.), actionati fara teama, in modul legal in care v-am sfatuit.
Succes!