avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa de succesiune
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa de succesiune

După moartea părinţilor cum se procedează pentru taxa de succesiune?? Se poate face o singură taxă sau pentru fiecare separat????
Cel mai recent răspuns: Mihail Zaharia-Ciorcila , Notar 19:59, 23 Februarie 2011
taxa de succesiune, daca prin asta intelegeti costurile aferente unei succesiuni se compune din onorariul notarial si dupa caz impozitul datorat statului in urma dezbaterii unei succesiuni. procedura notariala succesorala inseamna in termeni mai simpli identificarea bunurilor ramase in urma unui defunct si a mostenitorilor acestuia prin emiterea unui certificat de mostenitor care constata transmiterea bunurilor din patrimoniul defunctului in patrimoniul mostenitorilor.
daca ambii parinti au decedat puteti dezbate succesiunea dupa unul dintre acestia sau dupa amandoi. In ceea ce priveste bunurile comune (de regula cele dobandite in timpul casatoriei) cand se dezbate succesiunea dupa unul din parinti se dezbate de fapt dupa cota de 1/2 din bunul respectiv, prin urmare mostenitorii dobandesc 1/2 din dreptul de proprietate asupra bunului, astfel, daca mostenitorii doresc sa devina proprietari deplini trebuie sa dezbata succesiunea dupa ambii defuncti.
De asemenea, nu trebuie dezbatuta succesiunea dupa toate bunurile ramase in urma defunctului, aceasta se poate dezbate in prima etapa numai pentru o parte din bunuri, ulterior urmand a se emite certificate de mostenitor suplimentare pentru restul
De notat ca in primi 2 ani de la data deschiderii succesiunii (data decesului) nu se datoreaza impozit statului (1% din valoarea imobilelor mostenite)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este posibila vanzare unui imobil fara dezbaterea mostenirii? diana87 diana87 buna ziua! am si eu o nelamurire in legatura cu vanzarea unui apartament care este pe numele parintilor, iar unul dintre ei este decedat de 3 ani si nu am ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire maria dinca maria dinca Buna seara. Am o intrebare legata de dezbaterea unei mosteniri si anume: daca dupa decesul parintilor(tata in 1997 si mama in 2003) nu s-a dezbatut ... (vezi toată discuția)
Succesiune mariafarau@yahoo.com mariafarau@yahoo.com Buna ziua. Am si eu o intrebare. Ce acte trebuie si care sunt demersurile pentru succesiune in urma decesului parintilor . (vezi toată discuția)