avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... retrocedare terenuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

retrocedare terenuri

Buna ziua!

Bunicul meu a mostenit prin testament de la tatal lui cateva terenuri de casa si un teren arabil . Pana acum el nu a fost interesat de aceste terenuri . Mentionez ca bunicul meu este in viata. As dori sa stiu si eu ce trebuie facut pentru a intra in posesia acestor terenuri. Actele pe care le am in acest moment sunt testamentul si o hartie de la arhivele nationale prin care reiese suprafata mostenita. Ce acte mai trebuiesc si unde ar trebui mers? In acel testament mai este trecuta si sora bunicului care a murit de tanara nelasand mostenitori in urma , terenurile acelea iar reven tot lui?

Va multumesc foarte mult pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 19:42, 27 Februarie 2011
pentru terenul extravilan nu mai aveti posibilitatea sa il dobanditi intrucat nu mai sunteti in termen, respectiv bunicul dvs , nu mai e in termen pt a face cerere conform legii 18/1991 cat si a legii 247.
Dar pentru terenurile de casa se mai poate face ceva?
Acum am aflat ca in 2002 a fost sora mea sa depune cerere dar depusese un frate vitreg deal buncului inainte si depusese si o declaratie precum ca nu mai exista nici un mostenitor. Ce variante exista in acest caz?
Frate vitreg...in ce sens? Bunicul dvs. si fratele vitreg au ca parinte comun persoana care a lasat testamentul? Pentru ca, in acest caz, nu prea vad ce ati putea face... legile fondului funciar au permis persoanelor indreptatite (cum ar parea, in cazul de fata, acel frate al bunicului dvs) sa faca cerere de retrocedare a terenurilor, nu au continut si o obligatie expresa impusa acestora (se mentioneaza in textul legal ca titlul de proprietate se elibereaza persoanei care a depus cererea, nicaieri nu scrie ca cel care face cererea era obligat sa-i declare si pe ceilalti mostenitori, acestia putand depune cerere la randul lor, daca erau interesati).
In masura in care terenurile respective provin de la autorul comun si bunicul dvs. nu a facut cerere...cam asta e (poate va intelegeti cu ruda respectiva pe cale amiabila, in familie). In masura in care acel frate vitreg nu are nici o legatura de rudenie cu persoana de la care a cerut terenurile, titlul sau de proprietate poate fi oricand desfiintat, ca fiind lovit de nulitate absoluta, in baza legii 169/1997, art. III lit. a (asta nu inseamna ca daca se anuleaza titlul acelei persoane, terenurile vor reveni bunicului dvs. Pur si simplu se vor intoarce la comisia locala, intrucat nu au fost solicitate, in termenul prevazut de lege, de o persoana indreptatita).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatălui meu? am drept de moștenire? iordana1900 iordana1900 Buna ziua. Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatalui meu? Bunicul meu patern era si tatal acestui unchi. Am detinut doua proprietati (casa si curte ... (vezi toată discuția)
Mostenire/restituire teren legea 18 daa daa buna seara, in urma bunicului meu decedat a ramas un teren agricol (luat in proprietate de catre CAP). 3 mostenitori (copiii bunicului): tatal meu, o sora si ... (vezi toată discuția)
Eliberare titlului de proprietate s-a fãcut legal? valixlm valixlm În anul 1998 un unchi a făcut cerere de moştenire de la unchiul său (frate cu tatal acestuia). Odată cu intrarea în vigoare a legii 67/1990 nepoţii ... (vezi toată discuția)