avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de inchiriere locuinta-probleme!!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de inchiriere locuinta-probleme!!!

Buna!
Am incheiat un contract de inchiriere pe 1 an de zile pentru chiria de 200 euro pe luna.
Initial ne-am inteles ca va inregistra contractul la finante. Eu avand nevoie de flotant i-am cerut sa-l inregistreze la finante, insa proprietarul mi-a spus ca nu vrea sa declare 200 de euro si am fost nevoita sa semnez un nou contract, cu aceleasi clauze, dar cu chiria de 100RON, pe care l-a inregistrat la finante sa nu plateasca impozit mare.
M-am mai interesat si am aflat ca acest lucru este in frauda legii si ca primul contract este nul absolut.
Intrebarea mea este daca eu invoc contractele in instanta pot fi acuzata de complicitate la evaziune fiscala sau alta infractiune?
Eu mai pot invoca primul contract in instanta daca nu imi restituie garatia pe care am platit-o la incheierea contractului?
Intreb acestea deoarece as dori sa denunt unilatera contractul cu preaviz de 30 de zile asa cum am stabilit in contract iar proprietarul nu doreste sa-mi restituie garantia pe care am stabilit-o pentru a acoperi eventualele stricaciuni si neplata cheltuielilor la utilitati.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: anna41 , utilizator 15:28, 25 Februarie 2011
dvs,daca veti denunta respectiva fapta,inainte de a se fi sesizat organele de cercetare, conform art 262 alin (3) CP,nu veti suferi consecinte de ordin penal.
ramane la latitudinea dvs ce cale veti urma
Multumesc pentru raspuns.
Totusi as avea o nelamurire. Am citit art 262 Din codul penal si la aliniatul 1 se refera la anumite infractiuni intre care nu este si evaziunea fiscala, deci atunci conform respectivului articol nu am obligatia sa denunt infractiunea.
Referitor la aliniatul 3 acesta se aplica la infractiunile de la aliniatul 1 sau orice infractiune?
Deci daca nu-mi va restitui garantia ma poy adresa instantei fara sa ma implic in probleme penale sau mai bine ma resemnez decat sa fiu considerata complice ( desi am fost intr-un fel constransa sa semnez acel contract deoarece mi s-a zis ca daca nu-mi convine nu voi avea flotant si pot sa-mi fac bagajele si sa plec.

In concluzie as dori sa stiu daca pot sa ma complic cu probleme penale daca invoc contractele in justitie.

Multumesc anticipat!
daca va adresati instantei civile, trebuie sa probati ca i-ati dat proprietarului garantia de 200 euro si ...cam atat. Penalul actioneaza doar daca faceti plangere la politie/ procuratura/ fisc etc dar si atunci trebuie sa probati ca i-ati dat proprietarului lunar suma de 200 euro si nu 100 ron, cum scrie in contractul pe care l-ati semnat. Faptul ca ati fost constransa sa semnati acel contract nu vad cum ati putea proba de vreme ce aveati libertatea sa va faceti bagajele si sa plecati, sa va cautati o alta locuinta, iar ulterior puteati sa va recuperati garantia apeland la instanta sau facand plangeri la organele abilitate.
Sansele dvs in instanta civila depind de clauzele stipulate in cel de-al doilea contract si modul in care ati reziliat primul contract. Nu ati precizat daca primul contract a fost incheiat prin agentie, iar cel de-al doilea inregistrat doar la financiar- in acest caz primul contract nu a fost reziliat si puteti proba ca cel de-al doilea a fost incheiat in scopul evaziunii fiscale... la care ati fost complice. In concluzie, daca in cel de-al doilea contract ati stipulat garantia de 200 euro mergeti doar cu el in instanta civila, aveti sanse si nu este necesar sa invocati primul contract. Daca in cel de-al doilea contract nu aveti stipulata garantia, nu va complicati cu instanta pentru ca nu veti putea proba "constrangerea " de a-l semna.In acest caz cred ca aveti mai multe sanse la o intelegere amiabila cu proprietarul, eventual avertizandu-l ca va veti adresa politiei si poate avea probleme de evaziune fiscala.
Multumesc pentru raspuns!

As mai avea o intrebare: pe viitor, daca se incheie un contract de inchiriere care nu este inregistrat de proprietar la fisc, ramane valabil incheiat si poate fi invocat in instanta in caz de probleme? Avand in vedere ca doar proprietarul are obligatia de a-l inregistra, daca el nu vrea, eu pot fi considerata si acest caz complice la ev fiscala, daca nu mai exista un alt act pt o suma mai mica?

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme relatia chirias-proprietar ContSters44992 ContSters44992 O prietena de-a mea are mai nou probleme cu proprietarul. Ea sta in chirie intr-un apartament confort 2. Si-a platit chiria in fiecare luna in valoare de 300 ... (vezi toată discuția)
Recuperare garantie in cazul unui apartament inchiriat edm_addicted edm_addicted Ma scuzati daca am postat unde nu trebuia insa era singura arie care parea sa se apropie de problema mea. Asadar, am inchiriat un apartament acum vreo 2 ani ... (vezi toată discuția)
Chirias marinelalisman marinelalisman am inchiriat apartament pe 5 ani si vreau sa scap de chirias. In contractul de la finante este stipulat doar faptul ca, contractul se reziliaza cu acordul ... (vezi toată discuția)