are relevanta faptul, ca intr-un contract partile convin ca garantii (asociatii/administratorii firmei) sa raspunda cu bunurile personale, numai daca debitul nu s-a putut realiza (in cazul executarii silite) din bunurile societatii? Deci practic, se prioritizeaza executarea silita.
Daca inteleg bine, este vorba despre un contract de garantie in care asociatii unei societati garanteaza obligatiile acesteia cu bunurile personale numai in situatia in care nu s-a stins debitul prin executarea bunurilor societatii.
Daca creditorii societatii au acceptat si au semant un astfel de contract, atunci
acesta este perfect valabil. Desigur trebuie respectate conditiile de valabilitate ale contractului respectiv ceea ce depinde de natura creantei ( comerciala, fiscala, etc.) unde sunt incidente anumite legi speciale, precum si de natura bunurilor aduse drept garantie ( bunuri mobile, imobile etc. ).
De altfel, chiar si in cazul in care acest lucru nu ar fi specificat intr-un contract, garantii societatii, in cazul in carea aceasta nu-si mai poate onora obligatiile asumate, pot solicita ca sa fie urmarite in primul rand bunurile debitorului ( ale societatii) si apoi, in limita in care nu se acopera creantele creditorilor, sa fie executate bunurile lor personale.
in contract nu se specifica garantiile aduse de garanti. Obligatia lor de garantie rezulta din semnarea contractului si garantarea lui cu CEC avalizat. Creditorul a fost de acord sa urmareasca intai bunurile societatii si apoi pe cele personale ale garantilor, dat fiind ca a semnat contractul in aceasta forma. Ce nu stiam eu, daca clauza intr-adevar are valoare in caz de executare si in fata instantei.
Bilet la ordin avalizat
WEO
Rog sa imi spuna cineva ce inseamna bilet la ordin avalizat - in sensul ca garanteaza cu afacerea. In caz de neplata raspunde cu toate activele firmei? In caz ... (vezi toată discuția)