avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se imparte o mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se imparte o mostenire?

In urma decesului tatalui meu, acum multi ani,au ramas ca mostenitori eu, mama,precum si un frate.In curand a murit si fratele meu (in urma acestuia ramand sotia si 2 copii).Acum as dori sa deschid succesiune de pe urma tatalui meu si as dori sa imi spuneti cum se imparte masa succesorala. Adica cate parti ar lua fiecare.
Si inca o intrebare: cum se calculeaza taxa la notar?Este vreun procent din valoarea bunurilor?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:15, 16 Mai 2008
Cotele care va revin din masa succesorala in urma decesului tatalui dvs sunt:
- mama are o cota de 1/4 din masa succesorala
- copii au o cota de 3/4 din masa succesorala (3/8 fiecare).
Daca bunurile care intra in masa succesorala sunt bunuri comune, atunci cotele sunt : mama o cota de 5/8 (1/2 + 1/2 x 1/4), iar copii o cota de 3/8 (3/16 fiecare).
Daca bunurile care intra in masa succesorala sunt bunuri proprii, atunci cotele sunt : mama are o cota de 1/4, iar copii au o cota de 3/4 amandoi, deci 3/8 fiecare.

Taxa notariala se calculeaza in functie de valoarea masei succesorale.
Intrucat fratele dvs a decedat dupa tatal vostru, la mostenire vin prin reprezentare sotia si cei 2 copii ai lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa tata ursu67 ursu67 Buna ziua , in cazul decesului tatalui ,in cazul in care exista doi fii si mama ,as dori sa aflu cat ii revine fiecaruia , masa succesorala constand intr-un ... (vezi toată discuția)
Impartirea casei dupa decesul tatalui. cat este cota parte a copiilor? Raluca7 Raluca7 Buna ziua sunteti amabili sa ma edificati in legatura cu cota parte care-mi revine din casa in urma decesului tatalui. mentionez ca mai am un frate si ... (vezi toată discuția)
Succesiune C-D.Z C-D.Z Buna ziua, as dorii si eu o indrumare in acest caz: In 1994 a murit tatal meu, iar in 1997 mama impreuna cu mine si fratele mai mic am mers la notariat si ... (vezi toată discuția)